Ministerul Sănătăţii (MS) transmite, sâmbătă, printr-un comunicat, că acţiunile de control pentru biocidele produse de Hexi Pharma se fac în colaborare cu Parchetul General, sunt urmărite în teren de reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, iar la nivel central de către ministrul Sănătăţii, Corpul de Control al MS şi Inspecţia Sanitară de Stat. Precizările au loc în contextul în care jurnalistul Cătălin Tolontan a scris, sâmbătă, că verificările cerute de ministrul Sănătăţii "sunt gândite de acelaşi om a cărui asociaţie a primit sponsorizări de la producătorul de dezinfectanţi destinaţi spitalelor".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acţiunile de control se desfăşoară în colaborare cu Parchetul General, care urmăreşte derularea acestor activităţi, fiind efectuate cercetări pentru a se stabili cu celeritate dacă există sau nu o problemă de sănătate publică în legătură cu utilizarea acestor biocide”, se menţionează în comunicatul Ministerului Sănătăţii remis agenţiei News.ro.

Oficialii Ministerului arată că aceste controale au început din 28 aprilie, pentru "clarificarea unor aspecte deosebit de grave sesizate de mass media" şi că metodologia de control pentru aceste acţiuni a fost realizată în exclusivitate de către Inspecţia Sanitară de Stat şi Corpul de Control din cadrul Ministerului Sănătăţii. 

Reprezentanţii MS mai spun că pentru derularea acţiunilor de control şi elaborarea metodologiilor aferente nu a utilizat consultanţi externi, din interiorul sau exteriorul sistemului sanitar. 

Potrivit MS, metodologia de control utilizată pentru aceste acţiuni este cea standard şi este structurată pe două etape.

Etapa iniţială, în regim de urgenţă, se realizează prin autocontrolul propriu al unităţilor spitaliceşti, dar şi prin probe suplimentare recoltate de către Direcţiile de Sănătate Publică, pe care le vor analiza în laboratoarele proprii. De asemenea, tot în această etapă, Serviciile de Control în Sănătate Publică vor colecta mostre sigilate din biocidele incriminate care vor fi trimise la testare pentru a vedea dacă ceea ce este precizat pe etichetă corespunde cu conţinutul mostrei. Aceste analize se vor efectua la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie Bucureşti. Ministerul Sănătăţii precizează că acest laborator nu este autorizat să realizeze toate tipurile de teste, un astfel de exemplu fiind testele de eficienţă​.

Cea de-a doua etapă de control este reglementată prin ordin de ministru şi presupune controale mixte împreună cu Inspecţia Sanitară de Stat şi Serviciile de Control în Sǎnǎtate Publicǎ din cadrul Directiilor de Sanatate Publică, precum şi recoltarea de probe din biocidele incriminate pentru a fi testate la laboratoare din străinătate.

Conform sursei citate, toate acţiunile şi procedurile de control sunt urmărite în teren de reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, iar la nivel central de către ministrul Sănătăţii, Corpul de Control al Ministerului şi Inspecţia sanitară de Stat.

"Personalul de specialitate implicat în acţiunile de recoltare de probe, testare şi control este singurul competent din punct de vedere legal şi autorizat să deruleze astfel de activităţi. Propagarea unor speculaţii cu privire la calitatea personalului implicat în activităţile de control este de natură să aducă atingere atât probităţii persoanelor implicate în aceste verificări cât şi anchetei penale aflate pe rolul Parchetului General", adaugă reprezentanţii MS în documentul citat.

Precizările Ministerului Sănătăţii vin în contextul în care jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au publicat, sâmbătă, o nouă investigaţie în care arată că întreaga metodologie de control este gândită de către Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Mocrobiologie. GSP scrie că Hexi Pharma a sponsorizat cu 1.000 de euro unul dintre congresele Societăţii Române de Microbilogie, organizaţie al cărei preşedinte este Alexandru Rafila. Cu toate acestea, Rafila nu conducea această organizaţie în 2013, în momentul în care s-a făcut sponsorizarea. 

Jurnaliştii GSP mai spun că "există semne clare că autorităţile vor să muşamalizeze subiectul dezinfectanţilor diluaţi" şi că testele făcute vineri în 206 spitale sunt efectuate după aceeaşi metodologie conform căreia suntem ţara din Europa cu cele mai puţine bacterii.

Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au publicat, în această săptămână, două anchete care arată că Hexi Pharma, firma care furnizează dezinfectanţi în peste 300 de spitale, nu respectă concentraţiile soluţiilor, Inspecţia Sanitară de Stat spune că legea nu o obligă să facă verificări, iar dacă totuşi apar probleme, acestea se fac la un laborator al cărui administrator are legături cu acţionarul principal al firmei producătoare.

Investigaţia GSP se bazează pe relatarea unei surse din interiorul firmei, care afirmă că a avut trei discuţii cu patronul în care i-a semnalat acestuia neregulile în ceea ce priveşte concentraţia pentru Thor, Suprasept şi alte dezinfectante livrate spitalelor, spunându-i că aceasta nu e în regulă şi că reţetele nu se potrivesc cu etichetele. Răspunsul primit a fost că nu este treaba lui.

În urma anchetei GSP, Parchetul instanţei supreme s-a autosesizat şi face cercetări.

Gazeta Sporturilor a anunţat, joi, că a făcut analize care confirmă că ambele substanţe active din Suprasept - biocid folosit de firma Hexi Pharma, care dezinfectează 2.000 de săli de operaţie din România, din peste 300 de spitale - sunt diluate: prima de 10 ori şi a doua cu 30 la sută.

Tot joi, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referindu-se la problema dezinfectanţilor din spitale, că este clar că principiul ”merge şi aşa” este extrem de păgubos şi au fost persoane care nu şi-au făcut datoria cum trebuie, şeful statului adăugând că se va face o analiză şi se vor trage concluzii.

Într-un comunicat de presă transmis joi, Hexi Pharma a anunţat că a demarat o anchetă internă "pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii", iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.

"Cea mai bună soluţie este oprirea producţiei şi verificarea tuturor substanţelor pe care noi le producem pentru dezinfectarea spitalelor. Vom face o analiză foarte amănunţită a tuturor concentraţiilor şi eficienţei produselor fabricate de noi. Vom colabora cu autorităţile care sunt abilitate să verifice eficienţa dezinfectanţilor produşi de către noi şi vom oferi acces la toate informaţiile de care acestea au nevoie", spune Dan Condrea, owner Hexi Pharma.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.