Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marţi, că plafonarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu este decisă de către Guvern, fiind, în momentul de faţă, doar o posibilitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Haideţi să repunem acest subiect pe făşaşul normal. Vorbim de acel plan de convergenţă care a fost aprobat la ultima şedinţă de guvern. Acolo nu se spune că asta va fi acţiunea, ci că va exista o consultare şi că în urma acelei consultări există această posibilitate. Nu este luată decizia. 97%, pe cifre reale, din indemnizaţii sunt sub 5.000 de lei în acest moment în România. Deci asta este realitatea, sub 5.000 de lei, nu sub 10.000. Despre lucrurile acestea vorbim. (...) Nu e luată nicio decizie, de aceea îmi doresc să reducem un pic tensiunea din acest punct de vedere”, a declarat Sorin Grindeanu.

Premierul a negat că ar exista un proiect de act normativ care să prevadă plafonarea. ”E vorba de acel plan de convergenţă, unde printre măsurile pe care am putea să le luăm în perioada următoare - asta nu înseamnă în următoarea săptămână, următoarea lună, ci pe o durată mai îndepărtată - ar putea fi şi aceasta (...) unde se spune de posibilitatea plafonării. Ca şi posibilitate urmează a fi analizată dacă e oportună sau nu. (...) Discutăm foarte mult de indemnizaţii de peste 10.000 de lei. Eu sunt convins că e vorba de un procent de sub 1%”, a precizat şeful Guvernului.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat marţi, la Parlament, că plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului va opri o înşelătorie a statului român, în urma acestei plafonări nefiind afectate foarte multe persoane din România, ci doar cele care „au bulversat” sistemul şi care au primit sume foarte mari.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, întrebat dacă susţine propunerea ministului Muncii de plafonare a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, că nu mai răspunde la ”tot felul de idei venite din partea unora”, liderul social-democrat recomandându-le colegilor săi să fie ”mai rezervaţi cu proiectele”.

”Eu i-am rugat pe toţi să fie puţin mai rezervaţi cu proiectele sau cu ideile pe care le au până când nu se conturează proiectul complet în ceea ce priveşte salarizarea şi nu numai, şi impozitul pe venit. O să răspund la această întrebare când noi o să finalizăm toate discuţiile. Nu mai răspund la tot felul de idei care vin din partea unora”, a spus liderul PSD.

Întrebat dacă susţine ca principiu plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, Liviu Dragnea a răspuns: ”Nu”.

Introducerea obligaţiei de plată de la 1 iunie 2017 a contribuţiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru salariaţii cu timp parţial de muncă cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul salariului minim de 1.450 lei, majorarea accizei la ţigarete cu 1% şi o evantuală plafonare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului la un nivel maxim cuprins între 5.000 – 10.000 lei sunt măsuri pregătite de Guvern pentru creşterea veniturilor bugetare, a scris, vineri, Profit.ro.

Vicepremierul Sevil Shhaideh  a declarat, duminică, la Antena 3, că Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor fac "analize şi calcule de impact" pentru o eventuală plafonare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Ea nu a precizat care ar fi cuantumul plafonării, dar a anunţat că Guvernul ia în calcul o posibilă prelungire a perioadei de acordare a indemnizaţiei, de la 2 ani la 4 ani.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în martie 2016, în calitate de for decizional, legea prin care indemnizaţia de creştere a copilului a fost stabilită la 85% din veniturile părintelui şi se acordă pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon. Până atunci, plafonul maxim era de 3.400 de lei.

Aceste modificări adoptate de Parlament au fost puternic susţinute de PSD şi criticate de Guvernul tehnocrat, care spunea că nu sunt resurse bugetare. ”Nu putem ţine cont de efortul bugetar dacă vorbim de copii”, afirma în replică la acea vreme Rovana Plumb, care conducerea Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.

În 18 aprilie 2016, preşedintele Iohannis a promulgat legea şi i-a cerut premierului de atunci, Dacian Cioloş, să găsească soluţiile necesare aplicării legii, solicitându-i să nu privească această chestiune dintr-un punct de vedere exclusiv contabil, deoarece legea este foarte importantă pentru România

Prevederile au intrat în vigoare la 1 iulie 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.