Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut, miercuri, ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să ”lucreze preventiv” când este vorba despre lucruri sensibile ca stocurile de doze de vaccin astfel încât să nu se mai repete situaţia în care, în plină epidemie de rujeolă, nu există vaccinurile necesare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vaccinul împotriva rujeolei şi lipsa stocurilor în anumite judeţe nu e o problemă nouă. Vă aduc aminte că inclusiv în judeţul Caraş-Severin apăruse o problemă şi mi-a fost semnalată când am fost acolo. V-aş ruga – mai ales pe aceste domenii – să lucrăm preventiv, că nu aflăm peste noapte că nu avem anumite stocuri şi v-aş ruga să-i puneţi la muncă pe cei din ministerul pe care îl gestionaţi astfel încât să evităm situaţii de acest tip. Asta e ceea ce îmi doresc să faceţi şi vă rog să o faceţi”, i s-a adresat premierul Sorin Grindeanu ministrului Sănătăţii la începutul şedinţei de guvern.

Florian Bodog a spus că a semnat demararea procedurii pentru achiziţionarea de urgenţă a 115.000 de doze de vaccin ROR (împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, n.r.). În ceea ce priveşte dozele de vaccin împotriva hepatitei B, ministrul a a precizat că s-au achiziţionat toate cantităţiile disponibile pe piaţă de la toate firmele.

CITEȘTE ȘI Bodog: Vom achiziţiona în regim de urgenţă 115.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei. În paralel, începem procedurile pentru achiziţia cantităţilor necesare din programul naţional de vaccinare

”În 10 judeţe am fost informat că am ajuns la fundul sacului. Ieri au fost demarate procedurile şi azi am semnat demararea procedurii pentru achiziţionarea de urgenţă a 115.000 de doze de vaccin ROR. În acelaşi timp continuă şi procedura de achiziţie pe acord cadru pe vaccin ROR. În ceea ce priveşte celelalte vaccinuri, vreau să vă anunţ că atât hexavalentul cât şi tetravalentul au ajuns în ţară conform calendarului progrmat şi acolo deja nu mai avem o problemă. Mai rămâne problema vaccinului hepatitic B pediatric pe care însă am achiziţionat toate cantităţiile disponibile pe piaţă de la toate firmele şi mai avem încă o ofertă din partea guvernului norvegian de 10.000 de doze care au venit ca urmare a activării procedurii europene de urgenţă”, a explicat Bodog.

News.ro a anunţat, miercuri dimineaţă, că în plină epidemie de rujeolă, care afectează România din septembrie 2016 şi care a totalizat, până în 31 martie, 4.025 de cazuri, dintre care 18 decese, stocurile de vaccin vor fi epuizate, cel mai târziu, la sfârşitul lunii aprilie.

Deja, în februarie, zece direcţii judeţene de sănătate publică nu mai aveau nicio doză, iar în Ilfov nu mai era vaccin nici în cabinetele medicilor de familie, potrivit datelor centralizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

La sfârşitul lunii februarie, pe lângă problemele cu vaccinul împotriva hepatitei B, cu vaccinul hexavalent şi cu vaccinul tetravalent, era semnalată şi lipsa vaccinului ROR, utilizat împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, potrivit reprezentanţilor CNSCBT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.