O parte din angajaţii CFR au declanşat un protest spontan, miercuri dimineaţă, începând cu ora 7.00, ei cerând o creştere salarială de 25% şi condiţii mai bune de muncă, iar reprezentanţii CFR anunţau că sunt afectate 145 de trenuri, care au fost oprite pe traseu, în diferite staţii. După ora 10.00, angajaţii CFR din mai multe regionale au început să renunţe la proteste, reluând lucrul, iar la această oră mai sunt afectate 113 trenuri, potrivit oficialilor din CFR. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că la ora 15.00 va avea o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii angajaţilor CFR Infrastructură şi CFR Călători.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 12:55: Răzvan Cuc: Urmează o nouă rundă de discuţii cu sindicatele din CFR, de la ora 15.00

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a afirmat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că la ora 15.00 va avea o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii angajaţilor CFR Infrastructură şi CFR Călători care au declanşat un protest spontan în această dimineaţă, precizând că în cursul serii de marţi a avut discuţii cu reprezentanţii sindicatelor din transportul feroviar, cu care a discutat toate măsurile care au fost aplicate şi în bugetul companiei CFR Infrastructură, inclusiv creşterea anvelopei salariale cu 22,5%.

”O parte din angajaţii CFR Infrastructură şi CFR Călători au declanşat un protest spontan, acest lucru s-a petrecut în condiţiile în care, inclusiv în cursul serii de ieri, am avut discuţii cu reprezentanţii Federaţiei Sindicale de Mişcare Comercială, federaţia reprezentativă pentru acest sector, am discutat toate măsurile care au fost aplicate şi în bugetul companiei CFR Infrastructură şi aici mă refer la creşterea anvelopei salariale cu un procent de 22,5 procente. Contractul colectiv de muncă a expirat pe 21 martie, reprezentanţii CFR Infrastructură au propus încheierea unui acord până la încheierea noului contract colectiv de muncă, însă reprezentanţii sindicali au refuzat să facă acest demers”, a declarat ministrul Transporturilor.

Răzvan Cuc a precizat că în cursul serii de ieri, după discuţii cu sindicaliştii din transportul feroviar, a primit asigurări că nu va fi nicio grevă şi a anunţat că la ora 15.00 se întâlneşte din nou cu aceştia pentru o nouă rundă de discuţii.

”Spuneam că am avut întâlnire aseară şi azi dimineaţă cu reprezentanţii, am primit în cursul serii de ieri că nu va fi nicio grevă pentru că au fost respectate toate promisiunile care s-au făcut către companie. În acest moment urmează o nouă rundă de discuţii, în cursul zilei de azi la ora 15.00”, a spus Cuc.

El a subliniat că bugetul CFR Infrastructură a fost avizat de către Consiliul de Administraţie şi de către Adunarea Generală a Acţionarilor şi acum este în curs de avizare internă în cadrul Ministerului, urmând să fie transmis către Ministerul Finanţelor şi al Ministerului Muncii pentru avizare.

”Toate măsurile au fost discutate şi prinse în buget în directă concordanţă cu federaţile reprezentative sindicale din domeniu”, a arătat Cuc.

UPDATE 12:16: Unii dintre angajaţii CFR care au declanşat greva au încetat protestul, mai sunt afectate 113 trenuri

Unii dintre angajaţii CFR care au intrat în grevă, miercuri dimineaţă, la ora 7.00, au încetat protestul, anunţă reprezentanţii CFR, care menţionează că la această oră mai sunt afectate 113 trenuri.

Potrivit reprezentanţilor CFR, până la această oră au renunţat la proteste, reluându-şi activitatea, angajaţii CFR din regionalele Craiova, Cluj şi Iaşi. 

Purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan, a precizat că la acestă oră mai sunt afectate 113 trenuri. Astfel, pe raza regionalei Bucureşti mai sunt afectate 13 trenuri, la Braşov - 39, la Timişoara - 23, iar la Galaţi 38.

CITEȘTE ȘI Ministerul Transporturilor: CFR SA a propus un acord până la semnarea noului contract colectiv de muncă, dar sindicatele au refuzat oferta. Ministrul Răzvan Cuc a participat la o teleconferinţă cu regionalele CFR SA

UPDATE 09:39: Sindicalişti: Angajaţii CFR, în grevă pentru că nu mai au încredere în conducere. Joi ar putea urma mecanicii de locomotivă

Angajaţii CFR vor o creştere salarială de 25% şi condiţii mai bune de muncă, iar miercuri au declanşat o grevă spontană, blocând gări pentru că nu mai au încredere în promisiunile conducerii companiei feroviare, au declarat, pentru News.ro, sindicalişti din transportul feroviar, care au precizat că mecanicii de locomotivă ar putea opri şi ei lucrul joi. Sindicaliştii spun că Gara de Nord nu este blocată, dar activitatea ar fi oprită complet în alte gări, printre care Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău şi Braşov.

Protest spontan la CFR, angajaţii din Bucureşti dar şi din ţară sunt în grevă, nemulţumiţi de negocierile privind contractul colectiv de muncă. FOTO: Inquam Photos / Manases Sandor
Protest spontan la CFR, angajaţii din Bucureşti dar şi din ţară sunt în grevă, nemulţumiţi de negocierile privind contractul colectiv de muncă. FOTO: Inquam Photos / Manases Sandor

Anunţul de marţi al CFR SA, potrivit căruia bugetul prevede, pentru 2017, o creştere cu 22,5% a fondului de salarii, nu a fost suficient pentru angajaţi, în condiţiile în care aceştia nu mai au încredere în conducerea companiei, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial (FNFMC), Grigore Mare.

”Este vorba de lipsa încrederii. Angajaţii nu mai au încredere în conducerea companiei, sunt foarte nemulţumiţi şi cer o creştere salarială de 25% şi condiţii mai bune de muncă”, a spus liderul sindical.

Liderul sindical a mai spus că principala problemă o reprezintă lipsa unei grile de salarizare eficiente, care să asigure o departajare clară între funcţii, astfel că s-a ajuns în situaţia în care jumătate dintre angajaţii CFR SA să fie plătiţi cu salariul minim pe economie.

Şi mecanicii de locomotivă ar putea declanşa o grevă spontană joi, în condiţiile în care contractul lor colectiv de muncă expiră la miezul nopţii, iar angajaţii companiei de transport pe calea ferată CFR Călători sunt şi ei nemulţumiţi de actuala situaţie, a declarat, pentru News.ro, liderul Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari (FSTFR), Rodrigo Maxim.

”Mâine ar putea urma mecanicii de locomotivă. Angajaţii CFR Călători au şi ei cerinţe similare cu cele ale angajaţilor CFR SA, respectiv creşterea salariilor cu 25%, condiţii mai bune de muncă şi investiţii în infrastructura feroviară şi în achiziţia de garnituri noi de tren. Depourile au ajuns adevărate cimitire de locomotive”, a spus Rodrigo Maxim.

Liderul sindical a avertizat asupra faptului că mulţi angajaţi ai CFR Călători, care au responsabilităţi sporite, precum conductorii şi şefii de tren, sunt plătiţi cu salariul minim pe economie.

UPDATE 09:28: Aproape 150 de trenuri sunt afectate în urma protestului angajaţilor CFR

Aproape 150 de trenuri sunt afectate, la această oră, ca urmare a protestului declanşat de o parte din angajaţii CFR, nemulţumiţi de negocierile privind noul contract colectiv de muncă.

Purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan, spune că, potrivit unei situaţii provizorii, în acest moment sunt afectate 145 de trenuri, care sunt oprite pe traseu, în diferite staţii.

Astfel, sunt afectate patru trenuri de pe raza regionalei Bucureşti, trei din regionala Craiova, 20 din regionala Timişoara, 22 de pe raza regionalei Galaţi, 40 din regionala Braşov, 20 de pe raza regionalei Iaşi şi 36 din regionala Cluj.

Aproape 150 de trenuri sunt afectate în urma protestului angajaţilor CFR. FOTO: Inquam Photos / Manases Sandor
Aproape 150 de trenuri sunt afectate în urma protestului angajaţilor CFR. FOTO: Inquam Photos / Manases Sandor

Protest spontan la CFR, angajaţii din Bucureşti dar şi din ţară sunt în grevă, nemulţumiţi de negocierile privind contractul colectiv de muncă

O parte din angajaţii CFR au declanşat un protest spontan spontan, miercuri dimineaţă, nemulţumiţi de negocierile privind noul contract colectiv de muncă. Potrivit oficialilor CFR, mersul trenurilor este afectat, în şapte regionale fiind oprite garnituri.

Reprezentanţii CFR au anunţat printr-un comunicat, că ”o parte dintre angajaţii feroviari” au declanşat un protest spontan, de la ora 07.00. "Acţiunea afectează circulaţia trenurilor, în şapte regionale fiind oprite garnituri, menţionează purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan.

Protest spontan la CFR, angajaţii din Bucureşti dar şi din ţară sunt în grevă, nemulţumiţi de negocierile privind contractul colectiv de muncă. FOTO: Inquam Photos / Manases Sandor
Protest spontan la CFR, angajaţii din Bucureşti dar şi din ţară sunt în grevă, nemulţumiţi de negocierile privind contractul colectiv de muncă. FOTO: Inquam Photos / Manases Sandor

”Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor”, se arată în comunicat.

CFR menţionează că administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui acord până la semnarea contractului colectiv de muncă (CCM) pentru perioada 2017/2018 ”pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei” după expirarea pe 21 martie a CCM vechi. 

”Până în prezent conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale reprezentative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern”, se mai arată în comunicatul CFR.

Reprezentanţii companiei spun că menţin deschis ”dialogul social şi negocierile transparente” cu sindicaliştii pe marginea definitivării contractului colectiv de muncă pe perioada 2017-2018, miercuri fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15.00. ”Compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor”, conform comunicatului.

Reprezentanţii CFR le recomandă pasagerilor ca înainte să plece în călătorie să ceară informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.