Un ghid de începere a şcolii, care poate fi adaptat pentru orice unitate de învăţământ, a fost elaborat de o şcoală privată din Cluj-Napoca în colaborare cu specialişti în programe de sănătate publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Transylvania College – The International Cambridge School in Cluj şi-a deschis porţile pe 1 septembrie şi funcţionează după regulile ghidului pe care vrea să-l pună la dispoziţia tuturor instituţiilor de învăţământ interesate.

„Vom pune la dispoziţia tuturor Ghidul pentru redeschiderea în siguranţă a şcolilor şi încurajăm toţi profesorii şi părinţii să privească cu optimism această perioadă dificilă şi să le fie alături copiilor, pentru că ei au nevoie să continue să înveţe şi să interacţioneze cu ceilalţi, iar urmând câteva reguli simple acest lucru nu este imposibil, chiar dacă avem de-a face cu o pandemie”, a explicat Ruxandra Mercea, director general Transylvania College, potrivit unui comunicat remis News.ro.

Ghidul şcolii private din Cluj Napoca este bazat pe scenarii, astfel încât fiecare persoană implicată în activitatea şcolii să ştie ce are de făcut în cazul în care apar cazuri de infectare cu noul coronavirus, şi cuprinde reguli simple de urmat pentru copii, părinţi şi cadre didactice, menite să diminueze pericolul de răspândire a virusului.

1. Purtarea măştii este obligatorie pentru întregul personal al şcolii, de la profesori la personalul de curăţenie, dar şi pentru toti elevii, de la ciclul primar şi până la liceu, atât în interior, cât şi în exterior. Elevii vor schimba masca în pauza de masă, care se va servi, pe cât posibil, în exterior, atât de către elevi, cât şi de către profesori. În timpul mesei nu se va vorbi, iar masca va fi scoasă de tot, nu ţinută sub bărbie. Măştile folosite vor fi aruncate în coşurile dedicate amplasate în şcoală şi în afara şcolii.


2. Dezinfectarea mâinilor şi a spaţiilor comune şi responsabilizarea copiilor să facă aceste lucruri fără a fi împinşi de la spate.
3. Respectarea distanţării de cel puţin 1 metru între elevi poate fi posibilă şi în cazul claselor cu un număr mai mare de elevi, dacă se renunţă la piesele de mobilier din sălile de clasă, iar copiii sunt aşezaţi pe perne sau pe covor, cu distanţa impusă între ei.

Triajul este extrem de important. Tuturor celor care intră în şcoală le va fi măsurată temperatura în fiecare dimineaţă, iar părinţii trebuie să acţioneze responsabil şi să ţină copilul acasă dacă acesta prezintă chiar şi cele mai mici simptome asociate infecţiei cu noul coronavirus.

În cazul în care apar suspiciuni de infectare cu noul coronavirus, există expunere la persoane bolnave sau se confirmă infecţia, ghidul elaborat de Transylvania College şi Departamentul de Sănătate Publică din cadrul UBB vine cu 12 scenarii şi căi de acţiune, structurate pe trei categorii: suspect, expus şi confirmat.

În cazul în care o persoană - elev sau angajat al şcolii - prezintă simptome specifice infecţiei cu noul coronavirus înainte să vină la şcoală, persoana rămâne acasă, informează şcoala şi medicul de familie, solicită testarea pentru COVID-19 şi va rămâne în carantină timp de 14 zile. În tot acest timp, şcoala se angajează să faciliteze învăţarea online sau munca de la distanţă, după caz.

Dacă elevul sau angajatul a fost expus în propria gospodărie la o persoană care s-a confirmat că era infectată cu COVID-19, dar nu are simptome, persoana va sta în carantină acasă timp de 14 zile sau mai mult, în funcţie de evoluţia stării altor persoane din gospodările şi dacă nu se poate evita continuarea contactului. Şcoala va trimite imediat persoana acasă în cazul în care aceasta se află în unitatea de învăţământ.

În situaţia în care în şcoală există un caz confirmat, se impune carantină timp de 14 zile alături de toate persoanele din gospodărie. Şcoala va trimite elevul/ angajatul acasă, în cazul în care nu este izolat deja, va verifica dacă s-a menţinut distanţa de 1 metru şi va identifica toate contactele directe.

Fiecare unitate de învăţământ ar trebui să dispună de o cameră de izolare. În cazul în care un copil prezintă pe parcursul zilei, la şcoală, simptome specifice COVID-19, profesorii vor anunţa echipa medicală a şcolii, care va verifica şi va muta copilul în izolator. Părinţii vor fi anunţaţi şi vor veni să preia copilul în cel mult o oră. Comunicarea dintre părinţi şi cabinetul medical al şcolii/ învăţător/ diriginte/ alţi reprezentanţi trebuie stabilită clar încă din prima zi de şcoală şi trebuie să continue pe tot parcursul acestei perioade în care şcolile vor funcţiona în regim de pandemie.

Întreg personalul unităţilor de învăţământ trebuie să trateze cu responsabilitate aplicarea măsurilor de siguranţă pe tot parcursul zilei, asigurarea curăţeniei şi dezinfecţiei spaţiilor şi suprafeţelor de contact, informarea corectă şi continuă şi comunicarea cu toţi actorii implicaţi în funcţionarea unităţii de învăţământ, precum şi triajul tuturor persoanelor care intră în şcoală. Toate regulile de funcţionare a unităţilor de învătământ pot fi şi trebuie revizuite în funcţie de evoluţia situaţiei la nivel local sau naţional.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.