Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, marţi, că, dacă oamenii diagnosticaţi cu COVID-19 stau şi se tratează acasă, fără a ţine legătura cu medicul de familie, atunci e posibil să ignore anumite semne de alarmă şi să ajungă la spital când boala este deja agravată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Gheorghiţă a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că atunci când oamenii află că au COVID trebuie să anunţe medicul de familie. 
 
“În momentul în care suntem diagnosticaţi cu infecţie Sars-COV-2, fie că facem singuri acasă acest test, fie că îl facem la un laborator trebuie să anunţăm medicul de familie, care trebuie să evalueze factorii de risc, adică vârsta pe care o avem, ce alte boli cronice avem în evidenţă, ce tratamente luăm pentru bolile respective şi în funcţie de situaţia în care ne aflăm, suntem o persoană în vârstă, mai avem şi alte boli asociate este foarte bine să ne prezentăm la spital pentru evaluare, să ştim exact cum suntem, să avem un consult de specialitate, să avem o radiografie făcută şi analizele de sânge şi dacă nu e cazul de internare, să meargă acasă cu o recomandare de tratament şi ulterior monitorizare prin medicul de familie”, a explicat Gheorghiţă.
 
El a precizat că medicul de familie poate identifica astfel semnele de alarmă şi poate recomanda pacientului să meargă la spital. 
 
“De asemenea, medicul de familie în supravegherea pe care o face pentru fiecare pacient în parte poate să identifice din timp acele semne de alarmă la care pacientul trebuie să se adreseze din nou unui serviciu medical în spital în vederea evaluării şi eventual reconsiderarea indicaţiei de internare sau nu. Dar dacă stăm şi ne tratăm singuri acasă fără să ţinem legătura cu medicul de familie, atunci este foarte posibil să ignorăm anumite semne de alarmă, să nu le recunoaştem şi într-adevăr să ajungem la spital când boala este deja agravată şi când disfuncţiile respiratorii şi al celorlalte organe sunt deja sever afectate”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare. 
 
El a fost întrebat şi dacă pacienţii care iau tratatamente din alte ţări împotriva COVID, în special din Republica Moldova, dar care nu sunt recunoscute în România, sunt sau nu în siguranţă. 
 
“Sunt medicamente care sunt autorizate şi sunt puse pe piaţă deci sunt medicamente care au făcut dovada unui profil de siguranţă şi unui profil de eficienţă pentru alte infecţii în general pentru virusuri gripale sezoniere sau alte coronavirusuri. Măsura în care s-a probat eficienţa pentru infecţia cu Sars COV- 2, aici într-adevăr există o serie de date care provin din studii care arată în general o eficienţă mai crescut atunci când aceste tratamente sunt luate devreme, după debutul bolii şi nu foarte târziu pentru că atunci când le luăm târziu eficienţă antiviralelor este redusă”, a precizat Gheorghiţă.
 
El a mai afirmat că reducerea riscului de a face o formă gravă a bolii se poate face doar prin vacccinare. 
 
“Indiferent de tipul de tratament de care vorbim pentru COVID-19, nu există o componentă a terapiei care să fie asociată într-o măsură foarte mare cu reducerea riscului de deces tocmai de aceea prevenţia este foarte importantă şi reducerea riscului de a face o formă gravă şi asta o putem face doar prin vaccinare”, a mai explicat Valeriu Gheorghiţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.