Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, consideră "absolut firească indecizia unor persoane" sau decizia acestora de a aştepta clarificări cu privire la vaccinul AstraZeneca. El precizează că luni au fost vaccinate cu serul produs de AstraZeneca 7.300 de persoane şi aproximativ 3.000 de persoane programate pentru a primi acest vaccin nu s-au prezentat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Există un anumit grad de neîncredere, de îngrjorare, de preocupare, în rândul celor care sunt interesaţi de vaccinare. Este un lucru firesc, legitim, pe care îl înţelegem. Acestea sunt datele pe care noi le avem disponibile, trebuie să luăm decizii bazate pe dovezi ştiinţifice, trebuie să ţinem cont de precizările agenţiilor de reglementare la nivel european, trebuie să ţine cont de recomandările OMS. Pot să vă spun că, din datele care reies din platformă, sunt mai multe persoane care se programează decât cele care au anulat programările”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.
 
El a precizat că luni au fost vaccinate cu serul produs de AstraZeneca 7.300 de persoane şi aproximativ 3.000 de persoane programate în centrele de imunizare cu AstraZeneca nu s-au prezentat. Pe de altă parte, sloturile pentru vaccinarea cu AstraZeneca au fost ocupate în majoritate.
 
"Consider absolut firească indecizia unor persoane sau decizia de a anula sau de a aştepta noi informaţii legate de acest tip de vaccin”, a mai spus el.
 
Gheorghiţă a dat exemplul autorităţilor australiene care au decis continuarea vaccinării cu acest ser, luând în calcul evenimentele trombotice care sunt boli "comune" în rândul populaţiei şi faptul că datele nu arată o creştere a evenimentelor legate de aceste boli şi administrarea serului.
 
În total, au fost 33.000 de anulări şi neprezentări, însă a fost "un număr mult mai mare de persoane care s-au programat”, a adăugat Gheorghiţă.
 
El a catalogat drept "premature" discuţiile legate de ce se va întâmpla cu rapelul la persoanele vaccinate deja cu acest ser dacă administrarea vaccinului AstraZeneca va fi sistată, spunând că sunt decizii medicale care vor fi luate unitar, la recomandarea Agenţie de reglementare europene. El a precizat că în mod "categoric este nevoie de completarea schemei de vaccinare".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.