Medicul Valeriu Gheorghiţă afirmă că nu se poate recomanda un set e analize anterior vaccinării cu AstrZneca, întrucât nu s-a ajuns la un profil al pacientului care dezvoltă astfel de episoade. Gheorghiţă a precizat că 70% dintre cei care s-au programat pentru imunizarea cu serul AstraZeneca s-au prezentat la vaccinare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă poate recomanda un set de analize pe care le-ar putea efectua persoanele înainte de vaccinarea cu AstraZeneca, pentru a stabili dacă ar putea dezvolta evenimente trombotice şi a afirmat: ”Nu au fost identificaţi factori de risc, tocmai de aceea nu putem recomanda un set, un pachet de analize care să fie eventual efectuate anterior vaccinării”.

Gheorghiţă a precizat că la nivel naţional 70% dintre cei are s-au programat în centrele cu vaccin AstraZaneca s-au prezentat la vaccinare, iar 30% au decis ”amânarea acestei vaccinări, fapt absolut de înţeles”.

”Suntem complet empatici cu ezitarea şi cu îngrijorarea pe care o parte dintre persoane o au, este un lucru firesc în contextul actual. Datoria  noastră este să explicăm exact ceea ce ştim, avem o transparenţă totală în ceea ce cunoaştem, dar în acelaşi timp trebuie să spunem şi ceea ce nu ştim şi mai aşteptăm şi noi, şi experţii internaţionali răspunsuri”, a mai declarat Gheorghiţă.

În ceea ce priveşte obiectivul autorităţilor de a vaccina cinci milioane de persoane până la finalul lunii mai, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare susţine că acesta nu este pus în pericol.

”Nu se poate pune problema să nu se poată atinge acel obiectiv de persoane vaccinate, pentru că vom avea suficiente doze de la celelalte companii care să asigure îndeplinirea acelui obiectiv, însă acest lucru nu înseamnă cm nu trebuie să folosim toate vaccinurile disponibile. (...) Cred că este importat să transmitem un mesaj cât se poate de clar: în cazul extrem de rar, rarisim apar aceste evenimente, omul trebuie să ştie ce are de făcut, unde să apeleze, profesioniştii din domeniul sănătăţii să ştie ce au de făcut şi care este protocolul de diagnostic şi tratament”, a afirmat Gheorghiţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.