Grefierii, personalul conex şi auxiliar de la instanţele gălăţene intră începând de marţi în grevă pe termen nelimitat, cu întreruperea programului de lucru, între orele 11.00 şi 13.00, asigurând doar cazurile urgente, în cadrul unui protest iniţiat de sindicatul IUS-LEX, angajaţii instanţelor fiind nemulţumiţi de prevederile proiectului legii salarizării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Sindicatului IUS-LEX Galaţi, Mirela State, a declarat, luni, telefonic, că începând de marţi, pe perioadă nelimitată, între orele 11.00 şi 13.00, grefierii, personalul conex şi auxiliar de la Tribunalul Galaţi, Judecătoriile din Galaţi, Lieşti, Tecuci, Târgu Bujor şi parţial angajaţii Curţii de Apel Galaţi vor declanşa un protest cu întreruperea programului de lucru.

"Se va întrerupe programul de lucru, nu se va lucra cu publicul şi se vor asigura doar urgenţele - cazurile cu arestări, reţineri, diverse ordonanţe. Suntem nemulţumiţi de prevederile din proiectul legii salarizării", a spus Mirela State. 

De altfel, potrivit unui comunicat al IUS-Lex Galaţi, transmis luni, sindicaliştii solicită în primul rând rezolvarea problemelor legale de salarizarea personalului auxiliar de specialitate.

"Considerăm important de menţionat aspectul că dacă proiectul de lege ar fi aplicat în forma propusă şi înregistrată la Senatul României, categoria profesională a grefierilor şi a celuilalt personal auxiliar de specialitate şi conex ar avea salariile diminuate semnificativ. Salarizarea propusă grefierilor, pentru anul 2022, este în cel mai bun caz la acelaşi nivel cu cea actuală, ceea ce va conduce la scăderea salariilor actuale începând cu data de 1.01.2018. Totodată, grefierii au preluat în ultimii ani şi continuă să preia atribuţii transferate de la magistraţi, rolul, importanţa şi răspunderea muncii crescând în mod corelativ. Dacă în anii 2000, salariul unui grefier ajungea la 80% din cel al unui magistrat, în prezent procentul este de 25-30", se arată în comunicat. 

De asemenea, se mai solicită reanalizarea coeficienţilor de salarizare propuşi de către iniţiatorii proiectului legislativ, cu incidenţă grefierilor, personalului auxiliar şi conex de la instanţe, dar şi modificarea coeficienţilor de salarizare propuşi, îndeosebi în sensul micşorării diferenţelor "uriaşe" propuse între salarizarea funcţiilor de conducere şi a celor de execuţie, astfel încât salaroiul de bază al grefierului cu studii superioare cu gradul I şi vechime maximă să fie plasat la nivelul grefierului şef serviciu, adică un coeficient de 3,79, urmând ca în jos să fie corecate corespunzător celelalte salarii şi coeficienţi.

O altă solicitare vizează reintroducerea în textul proiectului a dispoziţiei care reglementează menţinerea salariului avut în plată, dacă prin noul proiect salariul rezultat este mai mic. Totodată, sindicaliştii doresc şi inserarea în proiectul de lege a unor dispoziţii exprese privind plata orelor suplimentare, precum şi a unor dispoziţii privind palta servciului de permanenţă în materie penală, similar dispoziţiilor aplicate altor categorii profesionale, precum poliţiştii sau medicii. 

Sindicatul IUS-LEX Galaţi numără circa 150 de membri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.