Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat, miercuri, un proiect prin care, din ianuarie 2020, toate vehiculele care nu sunt înmatriculate în Bucureşti sau Ilfov vor putea intra în Capitală numai după achitarea unei viniete. De asemenea, toate autovehiculele sub Euro 3, indiferent unde sunt înmatriculate, nu vor mai putea să circule în centrul Capitalei, iar cele Euro 3 vor trebui să achite o taxă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI Nicuşor Dan: Măsurile propuse azi de Gabriela Firea sunt un nou gest de imagine, cu impact nesemnificativ atât asupra traficului cât şi asupra poluării
CITEȘTE ȘI Ciprian Ciucu, consilier general PNL: Voi susţine măsurile anunţate de Gabriela Firea, chiar dacă pune carul înaintea boilor, pentru că situaţia este extrem de periculoasă pentru sănătatea bucureştenilor
CITEȘTE ȘI Roxana Wring (USR): Vinieta va fi doar o sancţiune pe care oamenii o plătesc pentru incompetenţa primarului general. În lipsa facilităţilor, nu va duce la reducerea traficului şi a poluării, ci doar la penalizarea oamenilor care nu au nicio altă variantă

Maşinile care nu sunt înmatriculate în Bucureşti-Ilfov vor trebui să achite o vinietă electronică „Oxigen-B” pentru accesul în Capitală de 10 lei pe zi sau 1.900 lei pe an.

Pentru accesul în centrul oraşului a maşinilor Euro 3 va trebui achitată o vinietă electronică „Oxigen-C” de 75 de lei pe lună sau 900 lei pe an.

Vor fi exceptate maşinile serviciilor de urgenţă şi cele ale corpului diplomatic, dar nu şi cele ale riveranilor.

Circulaţia autovehiculelor în zonele restricţionate, fără achiziţionarea vinietei, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.000 lei. 

Gabriela Firea susţine că această măsură este necesară pentru reducerea poluării şi că, în plus, va duce şi la reducerea traficului.

Ea a explicat că în zona Bucureşti-Ilfov sunt 1,6 milioane de maşini, iar dintre acestea 400.000 nu vor mai avea acces în centrul Capitalei.

Firea a spus că motocicletele şi scuterele nu sunt afectate de acesta măsuri, pentru că Primăria încurajează mijloacele de transport alternative.

Proiectul va fi în dezbatere publică 45 de zile.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.