Furnizorul de servicii de apă şi canalizare Hidro Prahova, acuzat că a poluat râul Prahova cu ape uzate, după prăbuşirea unui zid la o staţie de epurare, susţine că ”nu au fost semnalate elemente de poluare” în nota de constatare făcută de Apele Române. Societatea comercială precizează că, deşi s-a prăbuşit un zid al bazinului decantor de la staţia de epurare de la Sinaia, nici în prezent nu exisă poluare pe râul Prahova, întrucât apele uzate sunt stocate temporar în incinta staţiei de epurare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Societatea comercială Hidro Prahova confirmă incidentul prezentat luni seară de Apele cu privire la prăbuşirea unui zid al unui bazin decantor de la staţia de epurare de la Sinaia, dar susţine că nu există poluare pe râul Prahova.  
 
”În cursul nopţii de 21.02.2021, în jurul orei 1.00, structura de beton a bazinului decantor primar în funcţiune a cedat, prin fisurarea şi apoi prăbuşirea unui perete, care avea o structură degradată şi urma să fie demolat. Apele uzate din interiorul bazinului decantor primar se află stocate temporar în amplasamentul din incinta Staţiei de epurare, fără ca emisarul (râul Prahova) să fie poluat”, se arată într-un comunicat remis marţi de către SC Hidro Prahova SA.
 
Oficialii companiei de apă contrazic Apele Române care îi acuză că au informat cu întârziere despre acest incident şi susţin că au informat autorităţile imediat ce au fost, la rândul lor, informaţi de către firmele care lucrează la reabilitarea şi extinderea staţiei de epurate. 
 
”Societatea HIDRO PRAHOVA a informat Apele Române referitor producerea acestui incident imediat după ce a primit o comunicare oficială în acest sens din partea Antreprenorului şi a efectuat evaluarea de risc cu privire la impactul asupra factorilor de mediu apă-sol. Potrivit primelor evaluări, de la momentul producerii incidentului şi până la anunţul oficial către autorităţile de control, factorii de mediu nu au fost afectaţi, iar apele uzate au fost stocate în perimetrul staţiei”, precizează Hidro Prahova. 
 
Mai mult, compania furnizoare de apă susţine că documentele eliberate de Apele Române nu indică la acest moment elemente de poluare şi că urmează a fi făcute analize de laborator, deşi informarea făcută de Apele Române face în mod clar referire la poluare. 
 
”După anunţul societăţii HIDRO PRAHOVA SA cu privire la producerea acestui eveniment, o echipă de inspecţie de la Apele Române s-a deplasat la faţa locului, fiind emisă cu această ocazie o Notă de Constatare a Administraţiei Naţionale Apele Române.  Documentul confirmă faptul că, la momentul controlului, nu au fost semnalate elemente de poluare, fiind însă recoltate probe de apă, care urmează să fie analizate atât în Laboratorul de calitate a apelor din cadrul SGA Prahova, cât şi de către Beneficiar, printr-un laborator acreditat. Potrivit măsurilor dispuse prin Nota de Constatare emisă de Administraţia Naţională Apele Române, societatea HIDRO PRAHOVA SA va monitoriza zilnic calitatea apei uzate evacuate în râul Prahova şi va înainta rapoartele de încercare către SGA Prahova. Până la data de 9 martie 2021, reprezentanţii HIDRO PRAHOVA, precum şi Antreprenorul, vor realiza lucrări în vederea asigurării treptei de epurare prevăzută de autorizaţia de gospodărire a apelor în vigoare”, menţionează comunicatul Hidro Prahova.
 
Reprezentanţii companiei precizează că vor aduce ”imediat” la cunoştinţa autorităţilor orice eveniment din staţia de epurare care poate afecta calitatea apei râului Prahova, ”aşa cum s-a întâmplat şi până în prezent”. 
 
”Orice eveniment din Staţia de epurare care poate afecta calitatea apei râului Prahova va fi adus imediat la cunoştinţa SGA Prahova, aşa cum s-a întâmplat şi până în prezent.  Cu privire la contextul în care acest incident s-a produs şi impactul de mediu, facem precizarea că societatea HIDRO PRAHOVA SA a considerat că orice comunicare poate fi asumată după evaluarea completă a situaţiei, pentru o informare publică corectă”, adaugă compania Hidro Prahova.
 
"Ape uzate neepurate au ajuns în râul Prahova. Estimăm că poluarea va avea pentru moment un impact redus asupra calităţii apelor, întrucât staţia are capacitate mică şi preia atât ape uzate menajere, cât şi ape pluviale. În plus, o parte dintre aceste ape uzate sunt stocate pe amplasamentul gropilor executate pentru construirea noilor decantoare”, au anunţat luni seară, pe Facebook, oficialii de la Apele Române.
 
Aceştia au precizat că în acest caz se va aplica principiul ”poluatorul plăteşte”, iar după rezultatele analizelor de apă, Inspecţia Bazinală de Apă va calcula cuantumul amenzii, inclusiv pentru faptul că acesta a anunţat târziu pe reprezentanţii Apele Romane Buzău-Ialomiţa.
 
Conform Hidro Prahova, la investiţia “Reabilitarea şi extinderea staţiei de epurare apă uzată în oraşul Sinaia”, lucrările de construcţie au loc pe amplasamentul staţiei de epurare existente, iar lucrările se încadrează în graficul de execuţie agreat împreună cu antreprenorul.
 
 Extinderea staţiei de epurare este realizată de Asocierea Construcţii Erbaşu SA – WTE Wassertecnik GmbH, prin lider de asociere Construcţii Erbaşu SA, iar „în această etapă, fluxul apelor uzate care intră în Staţia de epurare respectă autorizaţia de gospodărire a apelor”, menţionează comunicatul Hidro Prahova. 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.