Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că şcolile ar trebui să primească finanţare direct de la Ministerul Finanţelor Publice, nu prin intermediul primăriilor, lucru pe care spune că l-a discutat, printre altele, luni, cu reprezentanţii Guvernului. Sindicaliştii mai anunţă că există riscul declanşării conflictului de muncă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Se ia în discuţie şi renunţarea la costul standard per elev, întrucât salariile din educaţie sunt stabilite prin lege, iar acest cost standard nu se mai justifică”, susţin sindicaliştii.

Federaţia afirmă că în perioada următoare vor începe discuţiile pe noua Lege a educaţiei, care să se aplice din 1 septembrie 2018.

„Guvernul susţine, de asemenea, că programele şcolare trebuie regândite din temelii, iar Ministerul Educaţiei urmează să stabilească procedura de lucru. Toate aceste concluzii vor fi comunicate membrilor noştri de sindicat, alături de care vom decide strategia în perioada următoare. Anunţăm că există riscul declanţării unui conflict de muncă”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Sindicatele din învăţământ s-au întâlnit, luni, cu premierul Mihai Tudose, cu ministrul Educaţiei, Liviu Pop, Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu şi ministrul Cercetării şi Inovării, Puiu Lucian Georgescu, printre temele de discuţie numărându-se necesitatea elaborării unei noi Legi a educaţiei naţionale care să acorde elevului rolul central în ceea ce înseamnă educaţia din România, programele şcolare învechite, subfinanţarea sistemului, salarizarea angajaţilor din educaţie.

CITEȘTE ȘI Cumpănaşu: Pentru cadrele didactice măririle de salarii vor fi între 25 şi 30% net, în anul 2018, în două etape
CITEȘTE ȘI Hadăr: Premierul s-a angajat că va depune toate eforturile ca anul acesta să luăm banii câştigaţi în instanţă

Sindicaliştii au primit, după mai bine de trei ore de discuţii, promisiunea că măririle de salarii pentru cadrele didactice vor fi între 25 şi 30% net, în anul 2018, în două etape, respectiv 1 ianuarie şi 1 martie, a afirmat la finalul întrevederii preşedintele Coaliţiei pentru modernizarea României, Alexandru Cumpănaşu.

De asemenea, preşedintele Coaliţiei pentru modernizarea României a afirmat că în cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre sporurile pentru doctorat despre care a spus că vor fi acordate integral în funcţie de banii rămaşi la a doua rectificare bugetară, decizia urmând să fie luată în noiembrie.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Alma Mater, Anton Hadăr, a spus că şeful Executivului s-a angajat să depună toate eforturile ca, anul acesta, cadrele didactice să primească banii pe care i-au câştigat în instanţă, fiind vorba despre 730 de milioane de lei pentru învăţământul preuniversitar şi de 84 de milioane de lei pentru învăţământul superior. Liderul sindical a precizat că, în cazul în care nu vor primi banii, „vor fi probleme clare de conflict”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.