Fostul antrenor al naţionalei de fotbal Mircea Lucescu, handbalista Cristina Neagu şi fostul senator român şi membru fondator al Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia Ilie Ilaşcu au fost numiţi cetăţeni de onoare ai Capitalei, potrivit unor proiecte de hotărâre aprobate, miercuri, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectele de hotărâre privind acordarea titlului de cetăţenea de onoare pentru Cristina Neagu şi Ilie Ilaşcu au fost adăugate suplimentar pe ordinea de zi.

Potrivit municipalităţii, titlul de cetăţean de onoare îi va fi acordat lui Mircea Lucescu pentru meritele sportive, el având aproape 400 de meciuri la activ.

Lucescu a fost jucător la Dinamo între 1964 şi 1977, unde a câştigat şapte titluri în campionatul românesc, precum şi antrenor la echipa naţională a României şi la echipele Corvinul Hunedoara, Dinamo, Brescia, Reggina, FC Rapid, Internazionale Milano, Galatasaray, Beşiktaş Istanbul, Şahtior Doneţk.

În 2008, Mircea Lucescu a fost decorat cu Ordinul "Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru participarea la Turneul Final al Campionatului Mondial de Fotval din anul 1970 din Mexic şi pentru întreaga sa activitate.

De asemenea, a câştigat Cupa UEFA în 2009, cu echipa Şahtior Doneţk pe care a antrenat-o din 2004. Pentru aceasta, a fost decorat cu Ordinul naţional Steaua României în grad de cavaler.

În prezent, Mircea Lucescu este selecţionerul Turciei, numit de către Federaţia Turcă de Fotbal.

Cristina Neagu a fost numită, în 2005 „cea mai valoroasă jucătoare a lumii” la Campionatul European de Junioare din Austria, unde echipa României a câştigat medalia de argint. A fost numită de patru ori cea mai bună handbalistă română.

În prezent, handbalista performează în cadrul CSM.

Ilie Ilaşcu, în vârstă de 65 de ani, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi senator român în două legislaturi. A susţinut unirea României cu Basarabia, fiind fondatorul Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia. A fost iniţial condamnat la moarte, pentru ca ulterior să fie deţinut politic, stând nouă ani în închisoarea de la Tiraspol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.