Un flash mob sportiv a adunat, joi, aproximativ 30 de persoane în faţa Primăriei Municipiului Bucureşti, unde, timp de 25 de minute, participanţii au sărit coarda şi şotronul, au jucat badminton. Printre cei prezenţi la manifestare, care au cerut primarului Gabriela Firea regândirea modului în care ia decizii, s-au aflat Mircea Toma, preşedintele asociaţiei ActiveWatch, şi producătorul de film Ada Solomon.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joi, la ora 11.00, în faţa Primăriei Generale a Bucureştiului, câteva zeci de persoane au venit ”înarmate” cu bicilete, mingi şi cretă colorată şi au ”protestat” ca răspuns la decizia primarului general Gabrielei Firea de a izola evenimentele publice dedicate oamenilor în favoarea fluidizarii traficului auto.

Printre baloane de săpun şi în aplauzele timide ale unor şoferi, activitatea celor adunaţi pe trotuarul de vizavi al primăriei a fost strict supravegheată de câţiva jandarmi. Gabriela Firea nu se afla în clădire. 

”Sperăm să ne observe şi să regândească modul în care ia decizii care au efecte asupra oamenilor care trăiesc în Capitală. Să ia decizii aşa cum se iau - în urma unei dezbateri publice, să vină cu o propunere, o idee şi să asculte opiniile celorlalţi”, a declarat Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch, pentru News.ro.

Foto: Inquam Photos/ Mircea Manole
Foto: Inquam Photos/ Mircea Manole

El este de părere că primarul general, Gabriela Firea, crede că în Bucureşti cel mai important lucru este traficul. ”Noi credem că, în Bucureşti, cel mai important lucru este sănătatea”, a mai spus el.

Din punctul de vedere al evenimentelor artistice desfăşurate în stradă, pe care Gabriela Firea le vede drept piedici în traficul bucureştean, Mircea Toma spune: ”Şi asta reprezintă o confirmare a faptului că decizia luată a fost pornind de la o idee pe care a avut-o, fără să ia în calcul defectele de sistem pe care le produce în mai multe zone ale intereselor Bucureştiului. S-ar putea să încurce programele cu care candidează Bucureştiul la titlul de Capitală Culturală”.

Flash mob sportiv (FOTO: Inquam Photos / Mircea Manole)
Flash mob sportiv (FOTO: Inquam Photos / Mircea Manole)

Producătorul de film Ada Solomon a povestit cum a ajuns cu greu până la locul de întâlnire. Pe trotuarul din faţa primăriei nu se putea merge, din cauza maşinilor parcate, la fel şi pe cel de vizavi. Maşinile primăriei ocupă zilnic o bună parte din malul Dâmboviţei, pe Spaiul Independenţei.

Gabriela Firea trebuie să înţeleagă că vorbeşte despre o ”falsă problemă”, cu adevărat importantă fiind realizarea unei infrastructuri a transportului public, iar scopul primăriei ar trebui să fie reducerea numărului de maşini în oraş şi nu cum să li se facă loc, este de părere Ada Solomon.

”Îmi doresc ca doamna primar să înţeleagă că avem o problemă de infrastructură a transportului public, că ce spune dânsa e o falsă problemă şi că, până una alta, nu avem un sistem public de transport viabil în Bucureşti, nu avem o reţea de metrou care să ne ajute să ne mişcăm dintr-o parte în alta uşor, astfel să lăsăm maşinile acasă. Nu este vorba despre cum să facem să facem loc maşinilor, ci despre cum să facem să avem mai puţine maşini în oraş”, a spus Ada Solomon pentru News.ro.

Ada Solomon şi Mircea Toma (Foto: Patricia Marinescu)
Ada Solomon şi Mircea Toma (Foto: Patricia Marinescu)

”Cred că şi unii şi alţii vrem acelaşi lucru, doar că înţelegerea despre cum se poate obţine asta e diferită”, a mai declarat Ada Solomon, care se arată încrezătoare în existenţa unui alt unghi din care lucrurile pot fi privite. 

Flash mob sportiv (FOTO: Inquam Photos / Mircea Manole)
Flash mob sportiv (FOTO: Inquam Photos / Mircea Manole)

Printre măsurile pe care le doreşte a lua Gabriela Firea se numără şi interzicerea organizării de evenimente artistice şi culturale în stradă, pe lângă cele sportive. Acest lucru, spune Ada Solomon, afectează viziunea culturală a Bucureştiului.

Strategia culturală a Bucureştiului - parte a candidaturii pentru tilul Capitală Europeană a Culturii 2021 - trebuie depusă pe 12 august, iar primarul general al Capitalei nu a convocat încă în şedinţă Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru a discuta şi dezbate pe această temă.

”Ce este făcut heirupist rămâne fragil. În primul rând, interesul Primăriei trebuie să fie faţă de această ocazie de a regândi cultural Bucureştiul ca o capitală - e vorba mai mult de o strategie culturală a oraşului, nu neapărat de o Capitală Europeană a Culturii. Bucureştiului îi lipseşte o viziune culturală, unitară. Infrastructura independentă s-a dezvoltat în ultimii ani, iar asta e meritoriu, dar nu pentru autorităţi, ci pentru artiştii care au reuşit să supravieţuiască într-un climat, de cele mai multe ori, ostil”, a mai spus Ada Solomon. 

Producătorul de film precizează că noii aleşi ar da un semnal diferit de cei care au fost înaintea lor, dacă ar acorda mai mult interes culturii, industriilor culturale, manifestărilor participative.

”Întoarcerea la natură şi bagajul cultural fac parte din întreaga expresie culturală actuală, cred că lucrurile nu sunt disociate, e doar un mod de a refuza să vezi ansamblul, uitându-te doar la bucăţi. Atitudinea şi starea de spirit a bucureştenilor e influenţată de manifestări. Ele fac ca membrii comunităţilor să comunice, iar lipsa de comunicare este o problemă mare a societăţii noastre. Dacă am vorbi mai mult între noi, dacă ne-am asculta mai mult, cred că ne-am înţelege mai bine”, a adăugat ea.

Între timp, cei mai tineri dintre participanţii la flash mob au pornit o ”bătălie” cu apă, iar alţii un campionat de sărit elasticul. 

Flash mob sportiv (FOTO: Inquam Photos / Mircea Manole)
Flash mob sportiv (FOTO: Inquam Photos / Mircea Manole)

”Dacă te duci în weekend în Herăstrău, vei vedea că este la fel de congestionat cum e traficul pe carosabil în timpul săptămânii. Deci nu la noi, cei care facem mişcare, este problema. Ar trebuie să existe prioritate pentru pietoni, pentru biciclişti...”, a spus Cezar Florea, unul dintre participanţii la flash mob.

Bucureştiul este al cincilea cel mai congestionat oraş din lume, cu o poluare fruntaşă la nivel European, Comisia Europeană începând proceduri de infringement din cauza poluării aerului, spun cei de la Asociaţia Active Watch, organizatorii evenimentului.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat marţi că a devenit o persoană controversată privind activităţile sportive care aveau loc pe Şoseaua Kiseleff, precizând că este un om format într-o familie de sportivi şi nu ar trebui să primească lecţii de la o firmă privată (Via Sport) “care se încăpăţânează să ţină cinci persoane care să joace ceva pe Kiseleff, blocând alte câteva sute de mii de persoane".

Primăria Capitalei a anunţat că prin Administraţia Străzilor demarează, din 22 iulie, lucrări de semnalizare rutieră orizontală şi verticală pe cele mai importante artere din Capitală şi, în acest context, a transmis organizatorului evenimentului Via Sport o notificare.

Gabriela Firea a declarat în repetate rânduri că centrul Capitalei nu ar trebui blocat de diverse evenimente şi a sugerat că unele dintre acestea ar putea fi organizate la Romexpo sau la Arena Naţională. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.