Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune că nu se pune problema ca ELCEN să nu mai primească gaze, precizând că a avut loc o întâlnire coordonată de vicepremierul Vasile Dîncu şi la care au participat reprezentanţi ai Primăriei, ELCEN, RADET şi ministere, fiind luată decizie tehnică prin care Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă sau o hotărâre pentru ca Primăria să poată plăti în avans subvenţia către RADET, în contul achiziţionării de gaze până la sfârşitul anului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Se vor găsi cele mai bune soluţii să funcţioneze sistemul. Ieri a avut loc o întâlnire, coordonată de Vasile Dîncu. Au participat reprezentanţi ai Primăriei, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, RADET, ELCEN, ROMGAZ şi toate companiile implicate în distribuţia de gaze. S-a formulat o soluţie tehnică, printr-o Ordonanţă de Urgenţă sau Hotărâre de Guvern, prin intermediul căreia Guvernul să-i permită Primăriei să poată plăti în avans subvenţia în contul achiziţionării de gaze până la sfârşitul anului”, a afirmat Gabriela Firea, miercuri, la Adevărul Live.

Totodată, edilul general al Capitalei spune că Primăria are bani pregătiţi, în bugetul instituţiei, pentru aceste subvenţii.

”Aceasta ar fi posiblitatea, ca Guvernul să permită Primăriei, prin activarea unei OUG de acum câţiva ani sau o Hotărâre de Guvern, ca subvenţia către RADET să se ducă către Romgaz. Ieri s-a degajat această soluţie, venind tot din partea Guvernului, la nivel tehnic. Astăzi aşteptăm o soluţie şi un răspuns din partea Guvernului”, a mai arătat Gabriela Firea. 

Ea a menţionat că este vorba de 193 de milioane de lei, bani care ar asigra subvenţia până la finalul anului, bani pe care Primăria îi are în acest moment, dar are nevoie de documentul care să permită juridic această plată. 

”Din momentul în care contul RADET a fost oprit, CA ar fi trebuit să ceară intrarea în insolvenţă, ceea ce nu s-a întâmplat. Când am anunţat că voi face audit, şi-au dat demisia. (...) Nu se pune problema ca ELCEN să nu mai primească gaze. Reprezintă o faptă penală încetarea transmiterii de agent termic”, a mai spus Firea. 

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din România, a anunţat luni seara că va întrerupe de marţi livrările de gaze naturale către Elcen, după ce furnizorul de agent termic pentru apa caldă şi încălzirea Capitalei a anunţat că nu mai poate onora obligaţiile contractuale începând din 27 septembrie.
 
Marţi, în urma unei şedinţe de câteva ore, la Ministerul Energiei, la care au luat parte reprezentanţi ai Romgaz şi ai Elcen, producătorul de energie Elcen a anunţat că urmează să plătească în cursul acestei zile 6 milioane de lei către Romgaz, pentru gazele livrate, din datoria totală de 319 milioane lei, bani care vor ajunge pentru gazele necesare în această săptămână, astfel încât bucureştenii vor avea apă caldă.
 
"Am reuşit să deblocăm o sumă din bonusul de cogenerare pe care trebuia să îl luăm pe 30 (septembrie, n.r.) în avans şi plătim gazele pe această săptămână, bonus de cogenerare de înaltă eficienţă pe care îl decontam cu Transelectrica pe data de 30. Şi plătim gazele către Romgaz. Astăzi facem ordinele de plată. Este vorba de 6 milioane lei (din bonusul de cogenerare de 9 milioane de lei, n.r.). Bucureştenii vor avea apă caldă", au declarat, marţi, pentru News.ro reprezentanţii Elcen.
 
Aceştia spuneau că măsura este valabilă până săptămâna viitoare, când trebuie căutate alte soluţii.
 
"În această perioadă factorii responsabili trebuie să găsească o soluţie", au declarat oficialii Elcen, referindu-se la conducerea Ministerului Energiei şi a Primăriei Capitalei.
 
Tot marţi, Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spunea că nu se pune problema opririi apei calde, pentru că "ar fi o faptă penală" şi că Guvernul trebuie să găsească soluţii urgente, "iar corespondenţa dintre cele două instituţii ale Guvernului, Romgaz şi Elcen, să fie făcută fără a mai speria populaţia şi fără a mai aduce în discuţie bucureştenii care îşi plătesc facturile la zi".
 
Compania ELCEN este controlată de Ministerul Energiei şi produce şi distribuie energie termică şi energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii). 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.