Plata de peste 2.000 de miliarde de lei pentru cel de-al doilea sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare tip Patriot va fi făcută în septembrie, a spus, marţi, ministrul Apărării Naţionale Mihai Fifor. El a amintit, în cadrul prezentării bilanţului la şase luni de mandat, şi de avioanele F 16, spunând că au fost începute procedurile pentru achiziţionarea a încă cinci aeronave din Portugalia, dintre care una cu dublă comandă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am început procedurile în mai multe programe esenţiale de înzestrare pentru Armata României, aflate în prezent în diferite faze de realizare. Intenţia noastră în acest domeniu este implicarea cât mai mare a industriei naţionale de apărare prin operaţiuni compensatorii de tip offset. În programul sisteme de rachete sol - aer cu bătaie mare, cunoscute ca Patriot, care are ca obiectiv achiziţia a şapte sisteme de rachete sol - aer cu bătaie mare, a fost făcută prima plată de 745 de milioane de dolari în luna decembrie a anului trecut, iar Departamentul de Apărare al SUA a atribuit deja contractul de începere a construcţiei primei unităţi Patriot pentru România. Urmează ca în luna septembrie a acestui an să fie făcută a doua plată, în valoare de 2.486 de miliarde de lei. Practic, plătim cel de-al doilea sistem”, a declarat Mihai Fifor marţi, într-o conferinţă de presă pentru prezentarea bilanţului la şase luni de mandat.

Ministrul Apărării a amintit de achiziţia pe care statul român intenţionează să o facă, de trei sisteme de lansatoare multiple de rachete cu bătaie mare HIMARS, plata pentru primul sistem făcându-se în luna februarie a acestui an, în valoare de peste 409 milioane de dolari.

De asmenea, Fifor a vorbit în cadrul conferinţei şi despre transportoarele blindate, plata lor făcându-se tot în luna februarie, adugând că va începe curând producţia de astfel de transportoare chiar în ţara noastră. Ministrul a mai spus că din offset-ul acestui program se va moderniza Uzina Mecanică Bucureşti. Tot dintr-un offset, mai exact din banii care se vor întoarce la stat în urma achiziţionarării celor patru corvete funcţionale, vor fi modernizate cele două fregate româneşti.

În ceea ce priveşte avioanele F 16, ministrul a spus că au fost demarate procedurile pentru achiziţionarea a încă cinci aeronave din Portugalia, dintre care una cu dublă comandă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.