O groapă de gunoi din apropierea oraşului Făgăraş va fi închisă, terenul, cu suprafaţa de 23.000 de metri pătraţi, urmând să fie decontaminat şi transformat în spaţiu verde prin însămânţare cu gazon şi plantarea de puieţi de arbori. Făgăraşul s-a aflat pe lista celor 68 de localităţi care ar fi trebuit să desfiinţeze gropile de gunoi neconforme, în acest caz Romţânia fiind condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Ministerul Mediului a declanşat în 2019 Programul de închidere a depozitelor de deşeuri municipale neconforme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Încep lucrările pentru închiderea gropii de gunoi din Dealul Galaţiului, unde au fost depozitate deşeuri până în anul 2016.  Primarul Gheorghe Sucaciu a semnat ordinul şi l-a transmis firmei Europan Prod, desemnată prin licitaţie publică. Aceasta va mobiliza utilajele pe teren, de luni, 24 august. Terenul va fi decontaminat şi transformat în spaţiu verde. Lucrările de închidere a rampei constau în mişcarea deşeurilor existente, astfel că există posibilitatea să simţim un disconfort olfactiv până la finalizarea acestei proceduri, în noiembrie 2020. Autorităţile locale vor încerca să menţină un climat favorabil în oraş, prin toate mijloacele posibile”, anunţă Primăria Făgăraş.

Întreaga zonă va fi transformată prin însămânţare de gazon pe o suprafaţă de 23.000 mp, plantarea a 295 de puieţi de salcâm şi 284 de puieţi de arbori foioşi.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Toate procedurile pentru închiderea depozitului de deşeuri urmează să fie finalizate cel târziu în toamna anului 2021. Terenul nu va fi folosit în următorii 30 de ani, pentru a se putea reface, şi vor fi făcute analize periodice privind factorii de mediu.

Contractul lucrărilor de închidere şi transformare a gropii de gunoi în spaţiu verde are o valoare de 6.864.813,49 lei şi este finanţat în proporţie de 93,15 % de către Administraţia Fondului pentru Mediu, iar 6,85 % din bugetul local al Municipiului Făgăraş.

Ministerul Mediului anunţa în aprilie 2019 declanşarea Programului privind închiderea depozitelor de deşeuri municipale neconforme în cadrul căruia primăriile putea depune cereri de finanţare

România a fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru neîndeplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deşeuri, 68 de gropi de gunoi neconforme din mai multe localităţi, printre care şi Făgăraş, fiind în continuare deschise la acel moment, deşi România avea obligaţia de a le închide şi a le reabilita până la 16 iulie 2009.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.