Şeful Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, George Găman, a precizat, referindu-se la cea de-a doua explozie de la Crevedia, că aceasta ar fi putut fi evitată, dacă se respecta legea. Găman a afirmst că aşteaptă ca autorităţile să solicite expertiza Institutului pe care îl conduce pentru a stabili exact cum s-a întâmplat explozia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Ce pot spune e că diferă de la post la post, nu se ştie dacă e o staţie de încărcare GPL, dacă e o benzinărie, nu avem prea multe date, aşteptăm să fim solicitaţi pentru a face cercetarea la faţa locului. Datele nu sunt prea multe la această oră”, a declarat George Găman, la Digi 24, sâmbătă seară.
 
Întrebat dacă s-ar fi putut evita cea de-a doua explozie, în care 26 de pompieri au fost răniţi, Găman a precizat că aceasta putea fi evitată, dacă se respecta legea.
 
”Ar fi fost evitată, dacă se respectau legile, adică dacă toate acele instalaţii erau în construcţie anti-explozivă. Dacă exista emis un raport de protecţie la explozie de către Institutul nostru care este autoritate naţională în acest domeniu. Nu am detalii la această oră. Dacă vom fi solicitaţi, cu siguranţă ajungem acolo. Nu ştiu denumirea societăţii de acolo. Dacă păstrau distanţa de securitate faţă de obiectivele civile... repet, datele nu sunt încă clare. Vom interveni, dacă suntem solicitaţi de către organele de anchetă, vom face cercetarea la faţa locului, după aceea o experiză tehnică în sine”, a spus Găman.
 
George Găman a adăugat că deocamdată nu există o solicitare a autorităţilor pentru intervenţia INSEMEX.
 
”Deocamdată nu avem nicio solicitare. Avem bagajele făcute, dacă suntem solicitaţi, vom pleca la faţa locului. Suntem singurii abilitaţi să efectuăm astfel de expertize, aşa cum a fost şi în cazul Colectiv, suntem singurii care putem evalua cu exactitate mecanismul producerii evenimentului”, a subliniat Găman.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.