Daniela Vişoianu, expert în educaţie, afirmă despre cei 15.000 de elevi care nu s-au înscris la Evaluarea Naţională şi 7.000 care nu s-au prezentat la examen că ar trebui să îi găsim înmatriculaţi într-o unitate de învăţământ în septembrie 2023, nu e ca şi cum dispar. Problema e că am putea vorbi de un fenomen al elevilor fantomă sau al claselor fantomă, a mai spus ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Daniela Vişoianu a declarat în emisiunea Proiect de ţară. România, de la Prima News, despre cei 15.000 de elevi care nu s-au înscris la Evaluarea Naţională de clasa a VIII-a, că învăţământul în România este obligatoriu până la finalul clasei a XII- a. 

”Cu sau fără Evaluarea Naţională, şi  pe aceşti 15.000 de copii, plus cei 7.000 care nu au intrat în sala de examen nici luni şi astăzi ar trebui să îi găsim înmatriculaţi într-o unitate de învăţământ din România în septembrie 2023, nu e ca şi cum dispar.  Problema e că am putea vorbi de un fenomen al elevilor fantomă sau al claselor fantomă”, a precizat Vişoianu. 

Expertul în educaţia e precizat că ”nu copilul este cel vcare abandonează şcoala ci prima dată şcoala îl abandonează pe el”. 

”Un copil nu poate să ajungă în clasa a VIII-a fără să ştie să scrie şi să citească, de unul singur, că a luat el decizia să vină la şcoală, din când în când sau în fiecare zi, degeaba şi să nu înveţe de niciun fel, nici să socotească, nici să scrie sau să citească. Nu putem să punem în spatele copiilor responsabilitatea pentru achiziţiile de bază”, a arătat Daniela Vişoianu. 

Ea a precizat că până să vorbim de achiziţiile de bază, există un învăţător şi nişte profesori care la început nu şi-au făcut treaba foarte bine şi ulterior au spus eu am altceva de predat, nu mă interesează ca un elev care e în urmă, nu e treaba mea, L-a trecut învăţătoarea în clasa a V-a fără să ştie să scrie şi să citească şi eu nu am timp, nu îi pot ţine pe copii până ajunge el din urmă”, a explicat aceasta. 

Daniela Vişoianu a mai spus că acei elevi din sistemul privat care se duc spre alte sisteme, din afară sau tot în privat nu au nevoie de evaljuare naţională, deşi legea spune că este un examen obligatoriu. ”Nu îi întreabă nimeni care au o notă la Evaluarea naţională pentru a se înscrie la un liceu particular”, a precizat Vişoianu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.