Aeroportul Internaţional Timişoara a fost, joi după-amiază, scena unui exerciţiu tactic privind modul de intervenţie şi reacţie în cazul producerii unui atentat terorist la bordul unei aeronave.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scenariul exerciţiului tactic derulat la Aeroportul Internaţional ”Traian Vuia” din Timişoara,  a prevăzut că, în timpul zborului, un pasager a reuşit să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat, aflat în cala avionului. În urma exploziei puternice este afectat fuzelajul aeronavei, cabina se depresurizează, iar aeronava solicită aterizarea în regim de urgenţă, echipajul anunţând serviciul de trafic aerian.

Dispeceratul aeroportului a dat alarma şi a iniţiat procedurile conform planului de intervenţie în situaţii de urgenţă.

A fost anunţat imediat serviciul unic de urgenţă 112, iar la sol, angajaţii din cadrul aeroportului au format dispozitive de intervenţie rapidă. Deoarece la aterizare s-a simulat şi un incendiu la motorul drept al aeronavei, a fost nevoie şi de intervenţia pompierilor.

Primii care au ajuns la faţa locului au fost pompierii aeroportului pentru stingerea incendiului, urmaţi şi de cei de la ISU Banat. A fost declanşată rapid procedura de evacuare a pasagerilor şi a echipajului, şi au fost acordate măsuri de prim ajutor răniţilor într-o clădire din apropiere. După îndeplinirea tuturor procedurilor lângă aeronavă, stingerea incendiului şi evacuarea victimelor, brigada pirotehnică a intervenit pentru a identifica eventuale dispozitive explozive suplimentare sau nedetonate.

“Este foarte important ca periodic să facem astfel de exerciţii pentru a testa viteza de reacţie, precum şi modul de intervenţie a tuturor angajaţilor şi a structurilor care ar putea fi implicate într-un astfel de incident. Rolul exerciţiului este a ne antrena teoretic şi practic. De asemenea, vrem să identificăm eventualele vulnerabilităţi pentru a reuşi să le corectăm din timp. Cred ca după exerciţiul de astăzi, într-o o situaţie similară, putem spune că aeroportul ar fi pregătit să intervină rapid, cu toate forţele”, a declarat directorul Aeroportului Timişoara, Daniel Idolu.

Toate instituţiile au fost anunţate în timp real, pentru a fi testaţi şi timpii de intervenţie.

Pentru a nu crea panică, pasagerii aflaţi în acest interval de timp în aerogară au fost informaţi periodic că este vorba de un exerciţiu tactic şi nu de o intervenţie de urgenţă reală.

Astfel de exerciţii se desfăşoară periodic pentru gestionarea şi coordonarea răspunsului în cazul unei situaţii de criză produsă la aeroport, în conformitate cu Planul de Urgenţă şi Planul de Management Management al Situaţiilor de Criză ale Aeroportului Internaţional Timişoara.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.