Guvernul a aprobat, marţi, o hotărâre pentru modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale. Documentul introduce o serie de modificări menite să contribuie la modernizarea sistemului de asistenţă socială, potrivit reformei asumate în cadrul PNRR – Reforma serviciilor de îngrijire de lungă durată pentru persoane vârstnice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Măsurile vizează respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor vârstnice la asistenţă socială, asistenţă medicală, locuire, participare la viaţă socială, creşterea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi şi incluziunea lor socială, arată comunicatul de presă al Guvernului.
 
Concret, sunt modificate şi completate activităţile din cadrul serviciului de asistenţă socială. Astfel, activitatea de evaluare în vederea acordării beneficiilor de asistenţă socială  bazate pe testarea veniturilor şi asigurarea asistenţei sociale comunitare obligatorii sunt prevăzute în sarcina exclusivă a serviciului public de asistenţă socială.
 
De asemenea, sunt enumerate explicit tipurile de activităţi de asistenţă comunitară care pot fi prestate de furnizorii publici sau privaţi de servicii sociale, respectiv: comunicare şi monitorizare situaţii de risc, consiliere pentru prevenirea izolării sociale şi a depresiei, adaptarea şi amenajarea locuinţei pentru a preveni căderile şi riscul autonomiei funcţionale, consiliere psihologică şi terapii, etc.
 
O altă modificare constă în separarea categoriilor principale de activităţi aferente centrelor de asistenţă şi recuperare de cele aferente centrelor de zi de socializare şi petrecere a timpului liber. 
 
În domeniul dizabilităţi, sunt introduse activităţi care se desfăşoară în serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi, precum: dezvoltarea abilităţilor lucrative, asistenţă şi suport pentru luare unor decizii, implicare şi participare socială şi civică. 
 
Activităţile desfăşurate de asistentul personal al persoanei cu handicap au fost modificate şi completate pentru armonizarea cu terminologia specifică dizabilităţii la nivel internaţional.
 
Totodată, este modificată denumirea unor servicii, de exemplu, din centre de recuperare şi reabilitare în centre de abilitare şi reabilitare,  şi iar sintagma „centre de zi” va fi înlocuită cu „servicii”.  
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.