Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a depus vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, un denunţ împotriva conducerilor Romsilva – Direcţia Silvică Caraş-Severin şi Ocolului Silvic Nera, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie, el invocând fapte susceptibile de a întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare şi de abuz în serviciu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat, ”europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a depus astăzi la Direcţia Naţională Anticorupţie un denunţ împotriva Romsilva – Direcţia Silvică Caraş-Severin reprezentată prin director Ion Tabugan şi Ocolul Silvic Nera reprezentată prin şef Andronache Marcel pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie prev. de C. pen. coroborat cu art. 1 alin. (1) şi art. (2) din Legea  nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie”.

În denunţul său, Vlad Gheorghe menţionează fapte susceptibile de a întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare prevăzute de art. 295 C.pen. şi de abuz în serviciu prev. de art. 297 C.pen. cu privire la afacerilor ilegale cu lemne din pădurile din judeţul Caraş-Severin, conform informaţiilor făcute publice în urma controalelor efectuate de Garda Forestieră Timişoara.

Europarlamentarul român din grupului Renew Europe care a propus înfiinţarea Procurorului Verde European citează comunicări oficiale ale Gărzii conform cărora în toate ocoalele silvice din judeţul Caraş-Severin au fost constatate probleme, în principal lucrări silvice efectuate doar pe hârtie şi totuşi decontate integral. Vlad Gheorghe consideră că refuzul Ocoalelor Silvice să participe la control şi să colaboreze cu Garda Forestieră, conform ordinelor primite de la directorul Romsilva Caraş-Severin reprezintă abuz în serviciu.

În cuprinsul denunţului, se mai menţionează că în urma controalelor efectuate în 2021 la Ocolul Silvic Nera, a reieşit că Ocolul a plătit o societate comercială să efectueze 129 hectare de lucrări silvice, deşi în teren s-au efectuat doar 11,3 hectare, cu un prejudiciu de 65.684 lei (cu TVA). Şeful acestuia Ocol nu a luat nicio măsură concludentă în urma neregulilor constatate, iar directorul Tabugan nu a acţionat în niciun fel nici în teren, nici asupra personalului din ocoalele cu probleme din judeţ.

Direcţia Silvică Caraş-Severin, ca unitate a Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA, administrează cea mai mare suprafaţă de fond forestier proprietate publică a statului - aproximativ 26% din totalul pădurilor virgine din România, având în subordine şi coordonând activitatea a 17 ocoale silvice.

”Tăierile ilegale de pădure nu sunt doar o infracţiune asupra mediului, ci constituie o ameninţare la securitatea naţională, din motive lesne de înţeles pentru orice român onest. Legislaţia este foarte clară în acest sens”, subliniază europarlamentarul USR, jurist de profesie, citând Articolul 3 din Legea nr. 51 din 29 iulie 1991: Constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României următoarele: lit. m) orice acţiuni sau inacţiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondurilor forestier, cinegetic şi piscicol, apelor şi altor asemenea resurse, precum şi monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecinţe la nivel naţional sau regional.

Nu este prima oară când activitatea lui Ion Tabugan în fruntea Direcţiei Silvice Caraş-Severin este contestată public, argumentează europarlamentarul. Fostul subprefect din partea USR, Andrei Plujar atrăgea atenţia încă din toamna anului trecut asupra numeroaselor sancţiuni deja primite de directorul Tabugan. ”În anul 2021, perioadă în care aţi condus oficial Direcţia, au fost constatate un număr de 66 de infracţiuni, au fost aplicate 232 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 432.500 lei, în număr covârşitor în ocoalele silvice administrate de dumneavoastră. Sunteţi incapabil să conduceţi Direcţia Silvică şi pădurile din judeţ, domnule Tabugan! Lăsaţi silvicultori dedicaţi protecţiei mediului să îşi facă treaba, să gestioneze fondul forestier din Caraş-Severin!”, transmitea Andrei Plujar într-un comunicat de presă către publicaţiile locale în septembrie 2021.

Conform datelor oficiale, procentul pădurilor virgine din România s-a diminuat de patru ori în ultimii 50 de ani, iar tăierile ilegale de pădure din ţara noastră produc un prejudiciu anual de aproximativ 6 miliarde de euro, conform celui mai recent raport al Comisiei Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.