Elevii de la Colegiul ”Henri Coandă” şi cei de la Liceul de Arte Plastice din Timişoara urmează cursurile online, din cauza frigului din clase. Colterm furnizează agent termic la temperaturi scăzute din cauza datoriilor pe care le are la furnizori. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului Timiş au declarat că sunt semnale că şi în alte şcoli din Timişoara sunt probleme cu încălzirea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului Timiş au anunţat, marţi, că elevii de la Colegiul ”Henri Coandă” şi cei de la Liceul de Arte Plastice din Timişoara urmează cursurile online.
 
”Mai sunt semnale că temperatura este scăzută şi la alte unităţi de învăţământ, în principal la cele din cadirile istorice. Pot apărea probleme la Liceul Pedagogic, Liceul Obradovici, Liceul Alimentar, deşi nu e clădire istorică. Mai erau probleme la Liceul Lenau, dar ei au intrat în online din cauza îmbolnăvirilor cu COVID. Sunt mai multe unităţi de învăţământ unde este frig. Mai ales că azi-noapte a fost foarte frig, sperăm ca directorii să ia măsurile cele mai bune. Eu am solicitat monitorizarea temperaturilor în clase. Fiind aşa frig, în lipsa agentului termic, nu se mai aerisesc clasele şi apar alte probleme”, a declarat Cosmin Hogea, inspector general adjunct al ISJ Timiş.
 
Reprezentanţii administraţiei locale spun că vină pentru situaţia în care se află Timişoara sunt fostele administraţii ale oraşului.
 
”Acum, în situaţie de criză energetică vedem costurile politicii în care, an după an, Primăria a ignorat sistemul de educaţie şi pe cel medical. Clădiri praf, geamuri vechi, calorifere colmatate, instalaţia de încălzire veche de decenii, lipsa izolaţiei termice. Nici vorbă de investiţii în panouri solare sau alte măsuri de eficientizare energetică şi modernizare. Colegiul Tehnic H. Coandă este construit în 1965. De atunci, nu a mai văzut nicio reabilitare. Câteva cârpeli, şi cam atât în 57 de ani”, a transmis pe Facebook viceprimarul Ruben Latcau.
 
Întrebat de timişoreni de ce nu se găseşte totuşi o soluţie pentru ca elevii, bolnavii şi simpli abonaţi să nu mai sufere de frig, deşi sunt cu facturile la zi, edilul a precizat că aşteaptă ajutorul Guvernului.
 
”Toţi banii pe care primăria îi are merg la Colterm. Pur şi simplu nevoile Colterm, 80-90 milioane pe lună, depăşesc încasările primăriei, 40-50 milioane. Este nevoie de sprijinul Guvernului, cel care a generat această criză a energiei şi explozia preţurilor”, a repetat Ruben Latcau pe pagina sa de pe reţeaua de socializare.
 
De mai bine de o săptămâna, Colterm a coborât temperatura de plecare a agentului termic în reţea, astfel că în apartamente, şcoli şi spitale ajunge la 12-16 grade, în condiţiile în care, marţi dimineaţă, la Timişoara erau -10 grade afară.
 
Colterm are datorii de aproape 300 de milioane de lei către ANAF, bănci şi furnizorii de combustibil. În plus, are de achitat o amendă de 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat la timp certificatele verzi.
 
Guvernul a alocat săptămâna trecută încă un ajutor financiar pentru Primăria Timişoara, că să sprijine sistemul de încălzire.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.