Medicul psihiatru Eduard Moţoescu afirmă că ”se simte o incidenţă mai mare a depresiei”, adăugând că sunt tot mai multe cazuri de depresie rezistentă la tratamentul clasic. Specialistul precizează că pentru astfel de cazuri există tratamente inovative foarte bune, dar scumpe, accesibile şi pacienţilor din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Se simte o incidenţă mai mare a depresiei care, aşa cum spun statisticienii, va fi prima afecţiune la nivel global, începând cu anii 2030, şi va detrona domeniul afecţiunilor cardio-vasculare. Sunt forme din ce în ce mai intense şi oarecum mai rezistente la medicaţia clasică pe care o foloseam”, a afirmat medicul Eduard Moţoescu, miercuri seară, la Medika Tv.
 
El a adăugat că au apărut tratamente inovative pentru cazurile de depresie rezistentă la medicaţia clasică, iar pacienţii din România beneficiază de aceste tratamente care sunt foarte scumpe. 
 
”Din fericire, avem substanţe care pot să abordeze eficient această patologie. E un program recent, cu o substanţă inovativă în acest domeniu, la care avem şi noi acces şi lucrul acesta nu ne face decât să fim foarte mulţumiţi că avem acces la substanţe de ultimă generaţie care se folosesc la nivel mondial. Este un antidepresiv de folosit în situaţiile în care psiho-farmacologia clasică nu mai este eficientă, acele cazuri de depresie rezistentă la tratament. Este o alternativă la terapia electroconvulsivantă care este folosită, dar cu anumite riscuri şi mă refer aici la persoanele vârstnice, la persoanele cu comorbidităţi somatice semnificative, la care această terapie electroconvulsivantă are uneori contraindicaţii şi, ca atare, accesul la această medicaţie ne deschide speranţe în a aborda aceste depresii rezistente la tratamentul farmacologic”, a explicat el.
 
Conform medicului, costul tratamentului lunar pentru astfel de afecţiuni ajunge la 8.000 de euro, iar în acest context s-a impus necesitatea unui program naţional.
 
În acest moment, tratamentul se administrează doar în spital, pentru că pacientul trebuie monitorizat.
 
Medicul a mai spus că, spre deosebire de alte specialităţi, în Psihiatrie sunt numeroşi bolnavi care nu urmează tratamentul după externare, nu mai beneficiază de monitorizare şi de îndrumare, el susţinând că ”aici, probabil, ar trebui făcute mai multe lucruri” pentru ca afecţiunea acestor bolnavi să aibă o ”evoluţie satisfăcătoare”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.