E.ON Energie România a transmis, miercuri, că Liceul “Mihai Eminescu” din Bârlad, care a primit o factură de 270.000 de lei pentru luna decembrie, nu a beneficiat de plafonarea preţului pentru că nu a depus o cerere în acest sens. Factura reflectă consumul, care este similar celui din anii trecuţi. De asemenea, compania precizează că liceul este unul dintre cele mai mari din Bârlad, având 50 de clase şi toată infrastructura necesară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Consumurile de gaze naturale, din luna decembrie 2021, realizate de Liceul “Mihai Eminescu” din Bârlad sunt corect facturate, în baza indexului citit şi comunicat de operatorul sistemului de distributie, cantităţile consumate fiind similare cu aceeaşi perioadă a anilor anteriori. Liceul „Mihai Eminescu” este una dintre cele mai mari unităţi şcolare din mun. Bârlad având circa 1.300 de elevi care beneficiază de aproximativ 50 de săli de clasă şi de toată infrastructura şcolară aferentă”, a transmis, miercuri seară, E.ON Energie România, într-un comunicat de presă.  

Potrivit sursei citate, preţul din contractul de furnizare a gazelor naturale încheiat între E.ON Energie România şi Liceul „Mihai Eminescu” este asemănător cu tarifele facturate altor unităţi de învăţământ, ţinând cont de creşterile substanţiale ale preţurilor de achiziţie a gazelor naturale naturale atât din România, cât şi de la nivel internaţional 

”Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, categoriile eligibile de consumatori (unităţi de învăţământ, spitale etc.)  pot beneficia de plafonarea preţurilor, începând cu luna noiembrie 2021, cu condiţia să transmită furnizorului o solicitare în acest sens, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere. Reducerile la factura se acordă începând cu luna în care a fost transmisă cererea către furnizorii de energie, cu excepţia lunii noiembrie 2021, pentru care cererea putea fi depusă şi în luna decembrie 2021. Pentru luna decembrie, Liceul “Mihai Eminescu” din Bârlad nu a beneficiat de efectele legii privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022- deoarece instituţia nu a transmis o solicitare în acest sens către furnizor, aşa cum prevăd normele legale”, a mai transmis compania.  

E.ON Energie România precizează că, în cazul neîndeplinirii cerinţelor legale imperative, respectiv lipsa cererii şi a declaratiei pe propria răspundere, furnizorii nu pot, din punct de vedere legal, să acorde facilităţile respective pentru această categorie de consumatori eligibili.  

”Liceul “Mihai Eminescu”, dar şi alte unităţi şcolare, au înaintat documentele privind plafonarea preţurilor la energie şi gaze naturale în luna ianuarie, urmând ca preţurile cuprinse în schema de sprijin să se regăsească pe facturile emise având consumurile lunii ianuarie. Cererile înregistrate în luna ianuarie vor permite consumatorilor să primească facturi reduse începând cu luna ianuarie, pe toată perioada aplicării legii 259/2021, dar nu are efect retroactiv”, a mai transmis compania.  

E.ON Energie România a precizat că sprijină orice demers iniţiat de beneficiarii legii 259/ 2021 pentru a clarifica situaţiile specifice, respectiv pentru a beneficia de un preţ cât mai accesibil.  

”Totodată, înţelegând situaţia dificilă creată de actualul context din piaţa de energie, compania discută cu clienţii pentru a identifica împreună soluţii, de la modalităţi de reeşalonare a debitelor la amânări la plată”, se mai arată în comunicat.  

Primăria Bârlad reclamă faptul că facturile uriaşe la utilităţi ”au îngenuncheat bugetul oraşului”, cele mai mari facturi fiind primite de unităţile de învăţământ.  

O singură şcoală a primit o factură de 270.000 de lei pentru o singură lună, în condiţiile în care Spitalul Municipal, care are opt pavilioane şi este cel mai mare consumator local, are o factură de 180.000 de lei.  

Primarul Dumitru Boroş a cerut tuturor directorilor unităţilor de învăţământ, dar şi celorlalte instituţii din subordine, să fie chibzuiţi.  

”Nu o să vă solicit să ţineţi copiii în frig, ci vreau să vă rog să opriţi risipa”, a transmis primarul.  

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.