Oficialii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov afirmă că se confruntă cu situaţii în care pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 şi care ar trebui izolaţi se prezintă la sediul instituţiei, cu testele pozitive, după ce medicii de familie le recomandă să facă acest lucru şi refuză să le elibereze concediile medicale în lipsa deciziei de izolare. În aceste condiţii, conducerea DSP a făcut un apel public la medicii de familie să elibereze concediile, arătând că, potrivit legislaţiei, doar persoanele carantinate au nevoie de o decizie din partea DSP şi subliniind că în cazul celor bolnavi, care sunt izolaţi, este suficient rezultatul testului din CoronaForms.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Conducerea DSP Braşov afirmă că afirmă că instituţia este depăşită de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2 şi nu poate face toate anchetele epidemiologice în aceeaşi zi în care o persoană este diagnosticată cu COVID-19, în contextul în care în judeţ incidenţa infecţiilor cu SARS-CoV-2 depăşeşte 19 la mie.
 
"DSP Braşov este în imposibilitatea de a rezolva anchetele epidemiologice în ziua în care persoana se pozitivează. Cel mai mare număr de infectări la nivelul judeţului Braşov de la începutul pandemiei până acum l-am înregistrat în data de 29 ianuarie, când am avut 1.795 de persoane pozitive într-o zi. De atunci, 30, 31, 1, avem peste 1.200 de infectări pe zi”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, Claudia Bularca.
 
Directoarea DSP a precizat că oamenii "vin cu zecile" la sediul DSP, iar angajaţii instituţiei stau cu mult peste program pentru a rezolva solicitările acestora. 
 
Şefa DSP Braşov a arătat că sunt situaţii în care oamenii sunt puşi pe drumuri fără motiv, dar şi situaţii în care oameni bolnavi se prezintă la sediul DSP. Ea a povestit cum un pacient s-a prezentat la instituţie "cu decizia de izolare în mână" emisă de către DSP medicului de familie, spunând că medicul de familie l-a trimis să "încarce pe platformă" decizia în baza căreia medicul trebuia să emit concediul medical. 
 
"Pacientul a fost pus pe drumuri total degeaba, având decizia de la noi, practic, a fost pus degeaba pe drumuri. Este o muncă inutilă. (...) Ieri, trei persoane cu testul pozitiv în mână au fost la Spitalul de Boli Infecţioase. Au spus că au sunat medicii de familie că sunt pozitiv şi medicul de familie a spus: du-te la DSP. (...) Cu test pozitiv de la unitatea sanitară el trebuia să meargă în izolare acasă. A sunat medicul de familie şi i-a spus să meargă la DSP şi omul a venit cu buletinul pozitiv în mână. Vă daţi seama că expunerea e foarte mare şi pentru noi.  Sunt medici de familie foarte devotaţi, pentru care am tot respectul. Dar sunt şi medici care... Şi dacă am rugat pacientul să ne transmită numele medicului, acesta a ezitat, că nu vrea să se pună rău cu medicul de familie”, a povestit directoarea DSP Braşov.
 
Ea a lansat un apel către medicii de familie, explicând că aceştia pot elibera concediile medicale celor diagnosticaţi.
 
"Apelul pe care-l fac este ca persoanele să fie în siguranţă că noi vom elibera aceste decizii, iar medicii de familie pe baza testului pozitiv pot elibera concediile pentru persoana care este infectată. Rugămintea ar fi să dea aceste concedii medicale pe baza răspunsurilor din CoronaForms pentru că pe concediul medical nu se trece decizia de izolare, pe spatele concediului medical se trece doar decizia de carantinare”, a precizat Claudia Bularca.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.