Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba atrage atenţia, în contextul inundaţiilor care au afectat unele zone din judeţ, în ultimele zile, că apa din fântânile amplasate în aceste zone nu este potabilă, chiar dacă fântânile nu au fost inundate. Autorităţile din judeţ au început acţiuni pentru identificarea fântânilor şi izvoarelor inundate, recoltarea de probe de apă, informarea privind consumul de apă, identificarea grupelor de populaţie la risc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În cazul surselor individuale (fântâni), în momentul producerii inundaţiilor apa se declară nepotabilă, chiar dacă fântâna nu este inundată direct, ci numai indirect prin creşterea nivelului pânzei freatice, urmând ca după retragerea apelor să se supună procedurii de dezinfecţie, procedură care a fost adusă la cunoştinţa autorităţilor publice locale. În cazul apei de reţea se va continua consumul acesteia, dacă nu sunt impuse restricţii de utilizare”, informează, marţi, printr-un comunicat, DSP Alba.
 
Reprezentanţii instituţiei precizează că în satele din comuna Ighiu, cea mai afectată de inundaţii în judeţul Alba, pentru locuitorii racordaţi la sistemul public de aprovizionare cu apă nu există riscuri, aşa încât apa poate fi consumată fără restricţii.
 
În contextul inundaţiilor produse duminică şi luni, DSP Alba şi alte instituţii implicate în astfel de situaţii participă la acţiuni pentru identificarea fântânilor şi izvoarelor inundate, recoltarea de probe de apă, informarea privind consumul de apă, identificarea grupelor de populaţie la risc: gravide, nou-născuţi, bolnavi cronici, imobilizaţi etc.
 
Specialiştii DSP Alba atrag atenţia asupra riscurilor de transmitere a îmbolnăvirilor şi în mod deosebit asupra riscurilor hidrice, care sunt în special de natură infecţioasă şi sunt cu atât mai mari cu cât apa de băut este mai puţin controlată. 
 
În ceea ce priveşte riscurile alimentare - toxiinfecţii alimentare, boli diareice acute, DSP Alba precizează că acestea pot acţiona asupra alimentelor neprocesate (legume, fructe depozitate în spaţii inundate, recoltate de pe terenuri inundate) sau procesate (alimente depozitate în spaţii inundate, păstrate la temperaturi necorespunzătoare etc), motiv pentru care specialiştii recomandă ca alimentele neprocesate să fie consumate doar după spălare cu apă clorinată, de reţeaua de alimentare.
 
”Riscurile legate de canalele de ape reziduale deversate, depozite neorganizate de deşeuri solide (zootehnice, menajere) sunt influenţate de condiţiile de înmulţire a unor vectori generatori de boli: insecte (ţânţari, muşte), rozătoare. Aceste depozite trebuie evacuate, iar terenul asanat/dezinfectat. În timpul asanării acestor zone este necesară purtarea cizmelor de cauciuc şi a mănuşilor de protecţie, precum şi spălarea mâinilor cu apă şi săpun după fiecare contact cu apa stagnantă”, mai transmite DSP Alba.
 
Judeţul Alba a fost afectat de inundaţii, în urma ploilor torenţiale de duminică şi luni. Doar în comuna Ighiu peste 100 de gospodării au fost inundate, fenomene de revărsarea unor cursuri de apă, băltiri sau incapacitatea canalizării de a prelua apa pluvială producându-se în alte şapte localităţi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.