Noul ministru al Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a spus, miercuri seară, în prima sa conferinţă de presă, că are un mandat foarte clar dat de premierul Dacian Cioloş şi de preşedintele Klaus Iohannis privind măsurile de eficientizare a Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi că urmează o responsabilizare atât în modul în care funcţionează acesta în subordinea MAI, cât şi în felul în care se raportează la Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Şi aici (în privinţa DIPI - n.r.) am un mandat foarte clar din partea prim-ministrului şi a preşedintelui, de a mă apleca, în următoarele săptămâni, împreună cu colegii din minister, şi pentru a găsi cele mai bune măsuri prin care să eficientizăm activitatea DIPI. Să-i asigurăm o responsabilizare atât în interiorul ministerului, în ceea ce priveşte deciziile, în modul în care este organizat şi în care funcţionează, cât şi în exterior, faţă de Parlament", a declarat noul ministru de Interne.

Tudorache a spus că se lucrează la un set de obiective pentru eficientizarea Departamentului de Informaţii al Ministerului Afacerilor Interne, iar în maximum două-trei săptămâni acestea vor fi prezentate premierului şi preşedintelui.

Situaţia de la DIPI este cea care a dus la demisia fostului ministru Petre Tobă, după ce DNA a deschis o anchetă penală împotriva foştilor şefi ai structurii de informaţii. Procurorii DNA au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale faţă de Petre Tobă pentru favorizarea făptuitorului.

Procurorii DNA îl acuză pe Tobă că a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI. Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.

"Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI", precizează procurorii.

În luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

Dosarul a fost supranumit "Limuzina” deoarece a vizat felul în care a fost achiziţionat de către DIPI un automobil Audi A8, pentru protecţia demnitarilor.

Maşina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015.

Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.