Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, spune, referindu-se la discuţia dintre premierul Dacian Cioloş şi liderul PSD, Liviu Dragnea, privind amânarea mai multor măsuri fiscale care ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2017, potrivit actualului Cod Fiscal, că social-democraţii "trebuie să îşi asume singuri prorogarea, ca să înţeleagă lumea cum e cu gardul şi leopardul!".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Incredibil, dar adevărat - PSD începe abia acum să se gândească cum sa pună în practică promisiunile electorale - aflăm că de fapt vor să modifice Codul Fiscal şi să nu mai scadă taxele aşa cum ei înşişi au decis în urmă cu un an. Unde scria asta în Programul lor de guvernare? Cum rămâne cu minciuna prin omisiune? Cum rămâne cu siguranţa de până acum că erau bani pentru toate promisiunile? Pentru aşa ceva trebuie să îşi asume singuri prorogarea! Să înţeleagă lumea cum e cu gardul şi leopardul!", scrie, pe Facebook, ministrul Muncii.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că a vorbit la telefon cu premierul Dacian Cioloş, căruia i-a cerut să amâne mai multe măsuri fiscale care, potrivit actualului Cod Fiscal, ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2017. 

PSD intenţionează să reducă TVA de la 20% la 18%, dar din 2018, în timp ce eliminarea taxei pe stâlp şi a accizei suplimentare pe carburanţi ar trebui realizată doar după ce Guvernul se asigură că măsura se va reflecta în preţuri şi nu în majorarea profiturilor companiilor, susţine Dragnea. Concret, scăderea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2017 ar urma să fie anulată, însă şeful PSD promite o scădere şi mai mare, la 18%, de la 1 ianuarie 2018, argumentul său fiind că o reducere de doar un procent nu produce efecte pentru consumator. Taxa pe construcţii speciale, numită şi taxa pe stâlp, urma să fie eliminată de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia agriculturii. Taxa a fost introdusă de Guvernul PSD condus de Victor Ponta, de la 1 ianuarie 2014. Iniţial, taxa a fost de 1,5% din valoarea contabilă a construcţiilor, fiind redusă apoi la 1% de la începutul lui 2015, nivel la care se află şi în prezent. Companiile din energie şi din agricultură sunt cele mai afectate de această taxă. Acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi, plătită în prezent de orice şofer din România, a fost introdusă tot de Guvernul PSD condus de Victor Ponta, de la 1 aprilie 2014. Codul Fiscal actual, aprobat în 2015, în perioada când Guvernul era condus de Victor Ponta, prevedea eliminarea accizei suplimentare tot de la 1 ianuarie 2017. Acciza măreşte, în prezent, preţul la pompă al fiecărui litru de benzină şi motorină cu circa 38 de bani. 

"De asemenea, am făcut solicitări în ceea ce priveşte patru prevederi din Codul Fiscal care a rămas să intre în vigoare de la 1 ianuarie, şi asta tot în sensul programului nostru de guvernare prezentat în campania electorală, pe care îl vom urma cu stricteţe, şi anume legat de cota TVA general - noi am spus că vrem şi intenţionăm să reducem cota TVA de la 20 % la 18%, începând cu 1 ianuarie 2018, pentru că reducerea cu 1% în acest an nu produce efecte. În ceea ce priveşte acciza la carburanţi, suntem în situaţia în care la nivel mondial preţul petrolului e la un minim istoric, în schimb la pompă preţul în România este cel mai mare, dacă nu printre cele mai mari din UE, şi mă refer la preţul de bază  - cel la care se adaugă accizele. În acelaşi timp, taxa pe construcţiile speciale şi în ceea ce priveşte acciza - numai după ce vom avea o discutie cu Consiliul Concurenţei şi cu companiile care furnizează carburanţi, să ne asigurăm că o reducere accizei, aşa cum am prevăzut-o noi, cu 6%, are ca efect direct reducerea preţului la pompă pentru cetăţeni. (...) În  ce priveşte taxa pe stâlp, vrem să ne asigurăm că o reducere a acestei taxe, eliminarea ei de fapt, se reflectă în preţurile respective, nu contribuie la majorarea profitului care părăseşte România”, a explicat liderul PSD.

Dragnea a argumentat amânarea eliminării celor două taxe prin nevoia de a negocia cu companiile. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.