Liderul sindical Ion Rădoi a intervenit direct la primarii Robert Negoiță și Cristian Popescu Piedone, Pentru a bloca demolarea spațiilor comerciale de la metrou. Negoiţă i-a cerut lui Ion Rădoi ca angajaţii Metrorex să se înscrie în noul său partid – Bucureşti 2020, în timp ce Piedone a avut avut alte pretenţii: i-a cerut lui Rădoi jumătate din spaţiile comerciale de la staţia Izvor din Sectorul 5, conform rechizitoriului din dosarul în care Tădoi este acuzat de şantaj.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu procedăm ca la Sectorul 2, dar ce e cu pericol de la ISU, pe ISU acolo nu... Doamne ferește, se întâmplă ceva, mă duc ca Piedone în pârnaie și nu.... am copii de crescut”, i-a transmis primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, lui Ion Rădoi, potrivit procurorilor DNA. La Sectorul 2, primarul USR Radu Mihaiu se implicase direct în acţiunea de desfiinţare a spaţiilor comerciale de la metrou aflate în raza sectorului său.

”Relația dintre Robert Negoiță și Rădoi Ion este una privilegiată și co-interesată, în condițiile în care în anul 2020 Rădoi Ion i-a acordat sprijin politic acestuia pentru candidatura la funcția de primar al sectorului 3, din partea Alinței Pro-Romania și Partidul București 2020, iar unul dintre angajații Metrorex și membru de sindicat (Sebeșan Mircea) a fost pe lista de consilieri locali ai Alianței, la Sector 3, devenind ulterior consilier local”, arată procurorii DNA.

Pentru a negocia cu Robert Negoiţă, Ion Rădoi a apelat și la sprijinul lui Mihai Nițu, angajat al Metrorex pe funcția de ”instructor depou”. În paralel, Niţu era președintele consiliului de administrație al firmei SC ADPB SA din subordinea Primăriei Sector 3, membru de sindicat și vicepreședinte al Partidului Bucuresti 2020, ”acesta fiind persoana de legătură a liderului de sindicat cu Primarului sector 3 Robert Negoiță”, arată rechizitoriul DNA.

După discuţiile cu Rădoi, primarul Robert Negoiţă a împiedicat desființarea spațiilor comerciale de la Metrou. În schimbul acestei susțineri, Ion Rădoi pune umărul la dezvoltarea noului partid lansat de Robert Negoiţă. Astfel, şoferul lui Ion Rădoi şi familia concubinei sale devin membri ai formaţiunii politice Bucureşti 2020.   

”Având asigurări de la primarul sectorului 3 Negoiță Robert, cum că nu va proceda la demolarea spațiilor comerciale de la metrou, deși multe din acestea nu aveau autorizații de construcție definitive și nici autorizații de funcționare, inculpații Rădoi Ion și Minea Elena Claudia se arată dispuși să-i acorde sprijin politic lui Robert Negoiță, prin înscrierea în partidul București 2020 a unor persoane de încredere - Nițu Ionu (șoferul liderului de sindicat, angajat IT Metrorex), familia concubinei Minea Elena Claudia, toți comercianții de la Sector 3”, arată procurorii DNA.

În timp ce Robert Negoiţă cerea sprijin politic de la sindicat, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, pe atunci aflat în libertate, avea pretenţii financiare.  

La finalul lunii mai 2021, într-o discuţie telefonică, Piedone l-a asigurat pe Rădoi că nu demolează spaţiile comerciale, aşa cum i-a cerut Metrorex. ”Am dat înapoi toate astea! Eu nu intru, nu intervin până nu am dispoziția primarului general! Momentan e liniște, da?....Eu am dat decât somații, dar nu dispoziție!”, i-a transmis primarul Sectorului 5 liderului de sindicat. În aceeaşi discuţie, Piedone i-a pretins lui Ion Rădoi, fără ocolişuri, să-i dea ”jumătate din spațiile comerciale de la Izvor”, urmând ca în schimb să amâne sau să refuze emiterea dispozițiilor de demolare a spațiilor de la Metrou aflate pe raza sectorului 5 (stațiile Izvor, Eroilor, Eroii Revoluției). Ion Rădoi a fost de acord cu propunerea primarului Sector 5, ”plusând”, spunându-i că ”o jumătate de stație întreagă îi dă”, arată procurorii DNA.

În final, după ce procurorii au început percheziţiile în dosar, Primăria Sectorului 5 a aprobat desfiinţarea construcțiilor din incinta stațiilor Izvor și Eroilor. 

Pe 26 martie 2021, circulaţia metroului din Capitală a fost blocată de un ”protest spontan” al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM desfăşurat în staţia Piaţa Unirii. Aceştia au coborât în tunel, pe calea de rulare, şi au împiedicat pornirea trenurilor de pasageri.

În luna aprilie, procurorii DNA au anunţat trimiterea în judecată a preşedintelui Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou (U.S.L.M.), Ion Rădoi, pentru folosirea influenţei sau autorităţii având ca scop obţinerea de foloase necuvenite şi şantaj, în dosarul care vizează exploatarea nelegală a spaţiilor comerciale de la metrou. În perioada 2018 - 2021, invocând existenţa unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL - controlată de Rădoi - ar fi refuzat să predea spaţiile comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora şi obţinerea de venituri care se ridică la peste 10 milioane de lei. În 2021, Ion Rădoi l-ar fi constrâns pe ministrul Transporturilor să acorde în continuare firmei sindicatului drepturile de a folosi spaţiile comerciale ocupate în mod abuziv, prin organizarea unui protest ilegal. 

”Constrângerea ar fi fost exercitată prin ameninţări cu întreruperea circulaţiei metroului, prin iniţierea şi organizarea unui protest ilegal/ a unei greve ilegale, toate acestea pentru a-l determina pe ministru (care avea dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanţilor statului în AGA), să dispună sau să accepte prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spaţiile de către SINDOMET (printr-un nou contract de asociere sau prin tolerarea situaţiei din perioada anterioara 2018-2021)”, preciza DNA.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.