O firmă care a făcut analize în satul Bâzdâna din judeţul Dolj, unde o casă a fost avariată iar o persoană a fost rănită după ce o pungă de metan acumulată în sol a explodat, cere peste 2 milioane de lei pentru realizarea de sondări şi procesarea şi interpretarea datelor din zona unde se produc acumulări importante de metan în sol. Primăria nu are banii necesari prospecţiunilor, iar în aceste condiţii Prefectura a anunţat că cere ajutor financiar autorităţilor centrale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Oferta financiară înaintată Primăriei Calopăr este în valoare de 2.058.467 lei echivalentul a 348.000 euro şi acoperă acţiunile specifice desfăşurate de firma de specialitate până în prezent si pe cele care urmează respectiv: cartarea geologică pe o suprafaţă de 3,8 km; ⁠prelevare probe de gaz din sol, apă şi aer şi analiză chimică a acestora; ⁠achiziţie de date electro metrice din zonă pe o lungime de 1,5 km; ⁠achiziţie de date geofizice 2D din zona pe 10 profile însumând un total de 25,7 km; ⁠procesarea si interpretarea datelor geologice şi geofizice obţinute”, se arată într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă de Instituţia Prefectului judeţului Dolj. 
După primirea ofertei din partea firmei şi acceptarea acesteia de către Comitetul Local pentru Situatii de Urgenţă al comunei Calopăr, prefectul de Dolj, Dan Diaconu, a convocat, sâmbătă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
„Prefectul judeţului Dolj, împreună cu membrii comisiei Comitetului Judeţean pentru Situatii de Urgenţă au decis ca solicitarea de acordare de sprijin financiar să fie înaintată Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă întrucât Primăria Calopăr nu dispune de resursele financiare necesare punerii în aplicare a măsurilor care se impun în vederea gestionării situaţiei de urgenţă care afectează satul Bâzdâna. În situaţia unui răspuns favorabil din partea CNSU, Comitetul Judeţean pentru Situatii de Urgenţă Dolj propune ca alocarea resurselor financiare să se facă prin suplimentarea bugetului pe anul în curs a bugetului Primăriei Calopăr cu suma necesară acoperirii ofertei financiare”, precizează sursa citată. 
Între timp, măsurătorile care se fac în mod periodic la Bâzdâna continuă să indice acumulări de gaze în mai multe gospodării. Metanul a fost detectat în locuinţe, în puţuri, în pivniţe dar şi în curţi, în diverse concentraţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.