Andreia Bodea, directorul Colegiului Naţional ”Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, consideră că învăţământul nu este o lume care să fie tentantă pentru un absolvent de facultate, care este prost plătit. Ea afirmă că meseria de profesor este ostracizată, iar părinţii află despre cadrele didactice că solicită cadouri de la elevi şi că sunt ”ciubucari”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Andreia Bodea a declarat, joi, la Prima News, că elevii apreciază la un dascăl profesionalismul, consecvenţa şi seriozitatea. 
 
“Elevii apreciază un singur lucru: profesionalismul unui profesor, consecvenţa, seriozitatea, adaptarea la nou şi la metode noi. Nu m-aş hazarda să fac o împărţire dacă preferă sau nu preferă profesorii tineri faţă de profesori în vârstă. Înclin să cred că ar prefera să aibă în faţă profesori mai apropiaţi de vârsta lor, dar nu foarte apropiaţi de vârsta lor. Printre elevii mei, şi am colegi de toate vârstele, de la tineri până la profesori care sunt înainte de pensie, în egală măsură este împărţit şi respectul, este împărţită aprecierea. Sunt profesori spre final de activitate pe care îi apreciază şi îi iubesc foarte mult elevii şi sunt şi profesori tineri. Nu m-aş lega de vârstă în măsura în care evident un profesor care este spre final de activitate este dispus să ţină pasul cu lucrurile care se întâmplă în jur. Adică, tânăr sau mai puţin tânăr, dacă metodele de predare şi metodele de abordare sunt cele de acum 20-25 de ani, acolo probabil că va fi o problemă”, a menţionat Andreia Bodea.
 
Ea a afirmat că s-a pregătit să devină profesoasă pentru o generaţie care nu mai există şi a trebuit să se adapteze. 
 
“M-am pregătit să devin profesoară pentru o categorie de elevi şi pentru o generaţie care evident nu mai există. A trebuit în timp şi în mers să ne adaptăm şi noi. Sunt adaptări care m-au deranjat şi pe care şi în continuare le consider nefolositoare pentru copii. Recunosc că entuziasmul meu s-a diminuat dramatic. Nu ştiu dacă o meserie pe care mi-am ales-o din pasiune, pe vremea când profesori deveneau cei mai buni din promoţiile lor, cei mai buni dintre cei 50 de colegi de facultatate de stat pe care i-am avut, cei mai buni au devenit profesori, cadre universitare, că aşa erau lucrurile atunci. Acum nu mai sunt. În ceea ce mă priveşte nu intenţionez să stau la şcoală peste vârsta de pensionare. Aş fi vrut, dar ceea ce văd că se întâmplă cu învăţământul românesc mă determină să mă retrag”, a mai declarat directorul Colegiului Naţional ”IL Caragiale”. 
 
Întrebată cine o să educe copiii dacă profesorii cu experienţă renunţă la învăţământ, Andreia Bodea a răspuns: “O să educe copiii foştii noştri elevi, aceşti elevi care au crescut în această lume, cu mângâiere pe cap, cu facem numai ce vrem, când vrem şi unde vrem. Am toată admiraţia şi mai mult decât admiraţie pentru tot ceea ce însemnă doamne educatoare şi doamne învăţătoare pentru învăţământ primar. Nu cred că aş rezista o săptămână. Nu cred că cineva îşi poate imagina presiunea care este din toate părţile care este pe colegele noastre care preiau copii atât de mici şi presiunea este din partea părinţilor, lucru care văd că se agravează. Aici fără vocaţie nu se poate întâmpla nimic. În momentul în care s-au amestecat şi în cancelarie au început să intre grupurile de mame, grupurile de taţi, toată lumea ştie, toată lumea se pricepe, copilul meu este perfect, asta nu este o lume care să fie tentantă pentru un absolvent de facultate de 23 de ani. Sunt prost plătit, sunt umillit. De ani de zile în presă asta este o meserie ostracizată. Suntem nişte ciubucari, cerem cadouri de la elevi. Nu vă suparaţi, asta află părinţii despre învăţământul românesc în care există oameni minunaţi, iar aceşti oameni minunaţi mai devreme sau mai târziu vor părăsi acest sistem. Dacă sunt dispuşi să trăiască modest şi să pună alături de traiul modest satisfacţia pe care o au această satisfacţie este pe cale gravă de diminuare. Nu este tentantă această meserie”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.