Directoarele unei scoli din Galaţi şi o învăţătoare au fost amendate cu câte 1.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării fiindcă au discriminat, activ sau pasiv, o fetiţă cu sindrom Asperger - o formă de autism, a anunţat, miercuri, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD). Potrivit sursei citate, fata a fost supusă unor umilinţe grave de către învăţătoarea ei şi izolată de restul clasei din cauza dizabilităţii. De asemenea, adaugă CEDCD, învăţătoarea le-a spus celorlalţi părinţi diagnosticul copilei şi i-a incitat pe aceştia să se coalizeze pentru excluderea fetei din clasă şi din şcoală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urmă cu un an, o fetiţă, de opt ani, de la Şcoala nr. 10, din Galaţi, cu sindrom Asperger - tulburare de spectru autist înalt funcţional - a fost supusă unor umilinţe grave de către învăţătoarea şi şi izolată de restul clasei din cauza dizabilităţii, potrivit CEDCD.

Astfel, potrivit sursei citate, conducerea Şcolii  nr. 10, Petre Ţuţea, din Galaţi, prin cele două directoare, a rămas pasivă la aceste întâmplări semnalate de către mama fetiţei. În urma evenimentelor, micuţa a suferit traume emoţionale severe, iar părinţii au fost nevoiţi să o transfere la o şcoală mult mai departe de casă.

"Astfel, conform deciziei Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, educatoarea şi cele dou[ directoare au fost sancţionate cu amendă de 1.000 lei fiecare şi au fost obligate la publicarea hotărârii de sancţionare într-un ziar de circulaţie locală”, se arată în comunicatul CEDCD. 

În documentul citat se mai precizează că un aspect foarte important şi o premieră pentru cazurile de discriminare a copiilor cu dizabilităţi din România este sancţionarea conducerii şcolii pentru pasivitate, în condiţiile în care incluziunea şcolară a copiilor cu nevoi speciale este responsabilitatea şcolii în ansamblul ei, atât prin profesori, la clasă, cât şi prin persoanele (directori de şcoală) sau instituţiile (Inspectorat Şcolar, Ministerul Educaţiei) care le supraveghează activitatea şi au rolul de a media eventuale conflicte sau de a regla derapaje.

În cazul de faţă, potrivit comunicatului CEDCD, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat "lipsa de cooperare şi comportamentul pasiv manifestat de conducerea unităţii şcolare care, prin efectele pe care le-a generat, a supus minora la un tratament injust". "Colegiul director constată că nu a fost luată nicio măsură de către conducerea unităţii şcolare la problemele semnalate de mama minorei”, se arată în documentul citat.

De asemenea, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a reţinut că învăţătoarea fetiţei “a manifestat un comportament opoziţionist faţă de integrarea minorei în colectiv, manifestat prin refuzul colaborării cu părinţii”, iar "reclamata muta zilnic banca în care stătea minora într-o sală alăturată, a comunicat diagnosticul minorei în faţa celorlaţi părinţi şi a demarat acţiunea de convingere în vederea excluderii copilului din clasă”.

Conducerea CEDCD atrage, totodată, atenţia profesorilor că fapte precum comunicarea diagnosticului copilului către alţi părinţi şi coalizarea acestora pentru excluderea copilului din clasă şi şcoală reprezintă o formă gravă de discriminare, precum şi un atentat la protecţia datelor cu caracter personal, prevăzute şi pedepsite de legislaţia în vigoare.

"Dat fiind faptul că astfel de fapte ne sunt relatate constant de către părinţii copiilor, vom continua să facem demersurile legale pentru sancţionarea agresorilor”, declară, în finalul comunicatului, Mădălina Turza, preşedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.