Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că, prin creşterea salariilor cu 1.300 de lei brut, se asigură ”o abordare mai echitabilă”. ”În esenţă, dacă pe medie creşterea este puţin peste 25%, vedem creşteri importante la debutanţi, care au cea mai mare creştere procentuală, 31,7%”, a eplicat Ligia Deca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat, după şedinţa de Guvern de luni, că majorarea cu 1.300 de lei brut a salariilor personalului din învăţământ este echivalentul unei creşteri medii cu 25% a salariilor. 
 
”Grila, în anexă, dacă suntem foarte, foarte atenţi şi ne uităm în anexă cum s-au modificat coeficienţii din grilă, exact aşa ne iese: majorare de 25%”, a afirmat Marius Budăi. 
 
La rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a arătat că sistemul în baza cărora se fac majorările de salarii în sistem a fost discutat cu sindicatele ”tocmai pentru a avea o abordare mai echitabilă a creşterilor acordate”. 
 
”În esenţă, dacă pe medie creşterea este puţin peste 25%, vedem creşteri importante la debutanţi, care au cea mai mare creştere procentuală, 31,7%. Asta înseamnă că cei cu veniturile cele mai mici primesc un pic mai mult şi este normal să fie aşa şi este un principiu discutat şi agreat cu toţi cei aflaţi la masa negocierilor. Efortul bugetar este la nivelul creşterii de 25% şi cred că este un prim pas şi pentru ceea ce va însemna reaşezarea grilei în noua lege a salarizării”, a afirmat Ligia Deca.
 
Ea a dat exemple de creşteri salariale în sistem. Astfel, un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată va avea un salariu de bază majorat de la 4.098 lei la 5.398 lei brut, creştere de 31,72%, la care se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică, de 10%, care este de 307 lei brut. Salariul minim net în plată va fi, după majorare, de 3.308 lei. 
 
Un profesor cu gradul didactic II şi studii superioare, cu vechime între 15 şi 20 de ani în învăţământ, va avea o creştere a salariului de bază de la 5.368 de lei la 6.947 de lei brut, creştere de 29,41%. Cu sporul de solicitare neuropsihică, salariul minim net în plată va fi de 4.339 de lei, iar dacă se adaugă sporul de dirigenţie acesta ajunge la 4.742 de lei. 
 
Un bibliotecar cu gradul I şi peste 25 de ani vechime în învăţământ va avea un salariu de bază de 7.032 lei brut, majorat de la 5.412 lei brut.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.