Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că în legile Educaţiei a fost introdusă o prevedere prin care profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor să nu mai desfăşoară activităţi didactice cu elevii, până la finalizarea cercetării disciplinare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deca a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că legile Educaţiei conţin proceduri clare de intervenţie în situaţii de violenţă şcolară. “Legea statuează proceduri clare de semnalare şi intervenţie în situaţiile de violenţă şcolară, inclusiv bullying.

În colaborare cu alte instituţii, de exemplu D.G.A.S.P.C. sau birourile de siguranţă şcolară. Am avut şi diferite întâlniri la nivel guvernamental în acest sens. Ne dorim să întărim responsabilitatea şi capacitatea CJRAE şi a Consiliului Consilierilor Şcolari pentru a preveni violenţa şi pentru a asigura asistenţa necesară celor implicaţi în diferite incidente violente, atâta a agresorilor, cât şi a victimelor, sprijin pentru cadrele didactice prin programe de formare, ca să ştie ele cum să adreseze şi cum să prevină astfel de situaţii, cursuri de educaţie parentală, va exista Strategia naţională pentru educaţie parentală şi aici Ministerul Educaţiei îşi propune din nou să colaboreze cu alte entităţi cu responsabilităţi în acest sens”, a explicat Ligia Deca. Ea a precizat că o noutate în lege o reprezintă faptul că profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor să nu mai intre la clasă.

“Şi e o noutate, având în vedere că există multe situaţii în care, până la finalizarea cercetării disciplinare, profesorul nu poate fi împiedicat acum pe legea actuală să intre la clasă, am introdus o prevedere prin care profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor să nu mai desfăşoare de fapt activităţi didactice cu elevii, dar cu păstrarea drepturilor salariale pentru că dreptul la muncă nu poate fi negat, constituţional, însă nu ne mai dorim ca profesorii violenţi sau care prezumăm că ar fi fost violenţi să aibă expunere la copii, la clase, la comunitatea şcolară”, a mai transmis ministrul Educaţiei.

Întrebată ce se întâmplă în cazul în care profesorul respectiv se dovedeşte a fi vinovat, Ligia Deca a răspuns: “Există posibilitatea desfacerii contractului de muncă”. De asemenea, ea a menţionat că există sancţiuni în lege în funcţie de gravitatea faptei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.