Autorităţile din judeţul Gorj au anunţat că, în urma cutremurului cu magnitudinea de 5,7, s-au primit peste o sută de apeluri de la cetăţeni care semnalau fisuri sau alte deteriorări ale unor clădiri. În urma verificărilor făcute până în prezent, nu s-au identificat, prin evaluare vizuală, ”probleme majore” la blocurile de locuit şi nu au fost observate elemente ale structurilor de rezistenţă afectate la acestea sau la spitale. În schimb, la două biserici din Târgu Jiu s-au identificat elemente ale structurii de rezistenţă afectate, fiind restricţionat accesul cetăţenilor. Restricţii de acces sunt şi la Palatul Administrativ, Primăria Târgu Joi şi Serviciul de Evidenţă a Persoanelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În urma cutremurului produs în judeţul Gorj în data de 14.02.2023, ora 15:16:52 cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 6.3 km în Oltenia, judeţul Gorj, cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter, dispeceratul ISU Gorj a primit peste 100 de apeluri din partea cetăţenilor, fiind semnalate fisuri apărute la clădiri sau elemente de construcţie de la faţadele clădirilor care s-au desprins sau care au fost afectate şi puneau în pericol pietonii.
Echipajele de intervenţie ale ISU Gorj au intervenit în zonele în care au fost semnalate probleme, concomitent cu misiunile de recunoaştere/patrulare pentru identificarea unor posibile efecte ale seismului. Din fericire, prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, nu au fost semnalate situaţii de urgenţă care au produs victime”, a transmis, marţi seară, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI) Gorj.
 
La sediul ISU Gorj, imediat după producerea seismului, a fost activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei pentru gestionarea eficientă a misiunilor din teren.
 
Totodată, a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, stabilindu-se comisii mixte care să meargă în teren şi să verifice aspectele semnalate prin apelurile primite, precum şi gradul de afectare a clădirilor.
 
”Până în acest moment (15.02.2023, ora 00:00), în urma evaluărilor vizuale efectuate de către comisiile mixte deplasate în teren, nu au fost identificate probleme majore la blocurile de locuit, nefiind observate elemente afectate ale structurilor de rezistenţă ale clădirilor, iar acolo unde s-au constatat pericole din cauza anumitor elemente desprinse de la faţadele clădirilor acestea fie au fost îndepărtate de către echipajele de intervenţie, fie zonele care prezintă pericole pentru pietoni au fost balizate şi marcate corespunzător. 
În ceea ce priveşte verificarea clădirilor individuale cu destinaţia casă de locuit s-au constatat în mare parte coşuri de fum fie afectate, fie care s-au prăbuşit. Totodată, la o casă din municipiul Tg-Jiu o parte din calcanul de la acoperiş s-a desprins. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistenţă afectate.
În ceea ce priveşte unităţile spitaliceşti de la nivelul judeţului, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu, sediul situat pe strada A.I. Cuza, nr.1 (Pasarelă) s-a intervenit pentru îndepărtarea unui coş de fum avariat şi care reprezenta un eventual pericol. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistenţă afectate”, a precizat sursa citată.
 
La spaţiile comerciale nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistenţă afectate.
 
La lăcaşele de cult la care au fost semnalate probleme până în acest moment, în urma verificărilor din teren s-a constatat:
- La Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel situată pe strada Calea Eroilor din municipiul Tg-Jiu a fost afectată structura de rezistenţă a celor două turle dinspre faţada principală;
- La Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – zona Parâng din municipiul Tg-Jiu în urma evaluării vizuale s-au constatat elemente ale structurii de rezistenţă afectate.
 
Astfel, pentru siguranţa cetăţenilor s-a luat decizia restricţionării accesului în aceste clădiri şi efectuarea unor expertize tehnice privind rezistenţa şi stabilitatea.
 
”În ceea ce priveşte sediile în care îşi desfăşoară activitatea instituţiile publice, pentru siguranţa cetăţenilor s-a restricţionat accesul publicului în Palatul Administrativ (Instituţia Prefectului- Judeţul Gorj şi Consiliul Judeţean Gorj, Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Gorj şi Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Gorj), Sediul Directiei de Evidenţă a Persoanelor Tg-Jiu şi Sediul Primăriei municipiului Tg-Jiu, urmând ca programul de lucru cu publicul să fie comunicat de către reprezentanţii fiecărei instituţii”, a arătat CJCCI.
 
În ceea ce priveşte unităţile şcolare, având în vedere că în acest moment elevii sunt în vacanţă, verificările vor începe de miercuri, în acest moment prioritară fiind verificarea clădirilor care sunt frecventate de utilizatori.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.