Un cutremur cu o magnitudine de 4,1 stabilită de seismografe, rectificată ulterior manual la 3,9 pe scara Richter a fost înregistrat în Vrancea, mişcarea telurică fiind simţită în Focşani, Buzău, Ploieşti, Galaţi, Brăila şi în Bucureşti cu o intensitate de II-III pe scara Mercalli şi nu a produs pagube.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cutremurul a fost înregistrat vineri, la ora 09:47 şi a avut epicentrul în judeţul Vrancea. Cea mai apropiată localitate este comuna Vrâncioaia, aflată la 13 kilometri distanţă. Adâncimea a fost stabilită de seismologi la 117 kilometri, iar intensitatea a fost estimată la gradul II-III pe scara Mercalli în Bucureşti, Focşani, Buzău, Brăila, Galaţi şi Ploieşti, ceea ce înseamnă că a fost perceput slab şi nu sunt posibile pagube materiale.

Cele mai mai puternice cutremure produse după Revoluţie sunte cele înregistrate pe 30 şi respectiv 31 mai 1990 cu magnitudini de 6,9 şi respectiv 6,4 pe scara Richter. În ultimii 10 ani, trei mişcări seismice au depăşit magnitudinea de 5 pe scara Richter, respectiv cele din 25 aprilie 2009, cu magnitudinea de 5,4 pe Richter, cel din 6 octombrie 2013 cu magnitudinea de 5,4 pe Richter şi cel din 22 noiembrie 2014 cu 5,4 pe scara Richter. 

De la începutul anului au fost înregistrate aproximativ 50 de seisme de mică magnitudine în România, în zonele seismice Vrancea şi Făgăraş. Doar două dintre mişcările telurice au avut magnitudini peste 4 pe scara Richter, respectiv un cutremur pe 1 martie, cu magnitudine 4 pe scara Richter şi altul pe 7 ianuarie, cu o magnitudine de 4,1  pe scara Richter. Ambele au avut epicentrul în zona seismică Vrancea. 

Seismologii încadrează cutremurele mai mici de 4 pe scara Richter drept mişcări seismice minore care sunt uneori sesizate, însă foarte rar ajung să producă pagube. Statisticile arată că, anual, pe glob se produc aproximativ 49.000 de astfel de mişcări seismice. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.