Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, întrebat dacă sindicatele din educaţie ar putea boicota desfăşurarea examenelor naţionale, că nu se aşteaptă la acest lucru deoarece sindicatele, ca şi ministerul au ca prim interes elevul. El a adăugat că se aşteaptă să se ajungă la o soluţie pentru deblocarea conflictului de muncă din educaţie, precizând că săptămâna viitoare sindicatele şi ministerul vor transmite un mesaj comun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mi se pare important că şi zona guvernamentală, şi sindicatele până la urmă au acelaşi obiectiv - copii bine formaţi şi respectul faţă de viitorul ţării ăsteia şi statutul profesorului, unul important în societatea românească. Nu vă imaginaţi că nu vom ajunge la o soluţie. Soluţiile există deja, sunt discutate şi sunt convins că săptămâna viitoare va fi şi transmis mesajul comun bun spre profesori, spre familii, spre părinţi. Că până la urmă, discuţia e între sindicate şi Guvern, dar până la urmă cei afectaţi direct sunt copiii şi indirect familiile. Eu cred că se va ajunge săptămâna viitoare la o soluţie bună, pentru că până la urmă şcoala are nevoie şi de stabilitate, are nevoie de seriozitate, pe de altă parte statutul profesorului trebuie confirmat şi prin salarizarea în contextul salarizării globale în România”, a afirmat Curaj.

Întrebat dacă sindicatele din educaţie ar putea boicota desfăşurarea examenelor naţionale, Adrian Curaj a răspuns că nu se aşpteaptă la acest lucru deoarece atât sindicatele cât şi ministerul au ca prim interes elevul.

“Eu cred că şi sindicatele, ca şi noi (n.r. - reprezentanţii Ministerului Educaţiei), au ca prim interes elevul”, a spus Curaj.

Întrebat dacă Guvernul acceptă cererile sindicatelor din educaţie, Adrian Curaj a afirmat că răspunsurile la aceste întrebări vor fi oferite săptămâna viitoare.

“Noi nu ne-am pus problema de creşteri, adică nu a fost un mecanism care şi-a propus şi a avut ca obiectiv creşterea salariilor, a avut ca obiectiv alinierea şi diminuarea discrepanţelor. Pe de altă parte, aşa cum Guvernul a abordat această problemă, sănătatea şi educaţia sunt în prima linie, astfel încât alinierea acestora va permite ca din 2018 practic să avem o şansă mai mare la o lege a salarizării unice. Dacă e mai devreme, e mai devreme, dar cel puţin la momentul acesta, astfel încât ce se va întâmpla anul acesta şi la anul pentru salariile profesorilor şi alinierea aceasta va contribui foarte mult în ideea unei legi a salarizării unice”, a mai spus Adrian Curaj.

El a adăugat că prin Legea salarizării unice trebuie ajutaţi în special tinerii sau anumite domenii în care "salariile sunt total nepotrivite”.

Ministrul Educaţiei a mai spus că nu poate spune dacă salariile sunt îndestulătoare, ci trebuie să se discute în primul rând de o echitate.

“Nu poate fi cuvântul îndestulător, ci poţi să discuţi de echitate. Îndestulător este combinaţia între cum arată capacitatea României şi competitivitatea ei, cum arată echilibrul macroeconomic al României şi angajamentul pe care România şi l-a arătat. Astfel încât sunt convins că ansamblul acesta de raţional şi pasional va ajunge la un echilibru potrivit şi repet în favoarea copiilor noştri, a elevilor, şi încă odată, cu echilibrul potrivit în înţelegea referitoare la poziţia şi statutul profesorilor în societatea românească”, a declarat Adrian Curaj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.