Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat semnarea primelor trei contracte cu finanţare din Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care vizează modernizarea imobilelor în care funcţionează liceul, internatul şi cantina din Babadag, judeţul Tulcea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, primele trei contracte cu finanţare din Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, în valoare totală de 53.043.390 lei, au fost semnate.

Clădirile sunt din Babadag (judeţul Tulcea) şi contractele vizează reabilitarea şi modernizarea liceului, a internatului, precum şi a cantinei din oraş.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ministerul Dezvoltării derulează Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, aprobat prin Legea 212/2022, un program multianual început în anul 2022, de interes şi utilitate publică. Pentru anul 2023, programul are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare şi 500 milioane de lei credite de angajament. Finanţarea este de 100%, iar ministerul nu cere cofinanţare nici de la locatari, nici de la autorităţile locale sau centrale. Prin acest program, Ministerul Dezvoltării a primit cereri de finanţare în valoare de 5,7 miliarde de lei pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri şi, până în prezent, sunt considerate eligibile pentru finanţare 145 de proiecte, în valoare de peste 3,27 miliarde de lei.

Totodată, ministerul oferă şi sprijin financiar, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare de 282 milioane de euro, pentru 238 de clădiri (blocuri de locuinţe, spitale şi şcoli), fiind semnate toate contractele de finanţare, iar 59 de proiecte sunt deja în etapa de implementare, cu lucrările de construcţii începute. 

De asemenea, Guvernul a aprobat Programul naţional de investiţii, de interes şi de utilitate publică ”Şcoli sigure şi sănătoase”, pentru identificarea şi reabilitarea şcolilor cu risc seismic sau cu vulnerabilităţi care afectează semnificativ procesul educaţional. Beneficiarii programului sunt unităţile administrativ-teritoriale, care răspund de lucrări, finanţarea fiind asigurată de Ministerul Dezvoltării. Până în prezent, au fost selectate ca eligibile primele 31 de unităţi de învăţământ care vor primi finanţare prin acest program.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, recent a fost aprobat şi Programul naţional de investiţii pentru consolidarea spitalelor ”Mihail Cantacuzino”, prin care sunt avute în vedere clădirile spitalelor publice şi alte clădiri din sistemul de sănătate, parte a infrastructurii critice. Investiţiile vor fi finanţate de Ministerul Dezvoltării şi derulate de autorităţile administraţiei publice locale şi centrale, în subordinea cărora funcţionează spitale şi unităţi publice sanitare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.