Cristian Oancea, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Victor Babeş” din Timişoara, a declarat, miercuri, la emisiunea Talk News de la Profit TV, despre o posibilă ridicare a prevederii privind purtarea măştii de protecţie, în urma deciziei CCR, că ”această măsură vine prea repede şi trebuia să mai rămână”. El a arătat că, cumva, trebuie să învăţăm să trăim cu acest virus, să coabităm cu el şi şi-a exprimat speranţa că este ultimul val al pandemiei. Despre situaţia din spital, medicul a arătat că în ATI, în acest moment, mai au locuri, ceea ce nu s-a întâmplat în valurile anterioare, iar 95% din cei care se internează cu forme medii şi severe sunt nevaccinaţi, ceea ce arată că vaccinul previne formele severe. De asemenea, el a arătat că peste 95% din persoanele care se internează în spitale cu forme moderate sau spre severe sunt aproape toţi nevaccinaţi, ceea ce arată că vaccinul previne formele severe de boală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acest val, deşi este pe pantă descendentă, încă nu a trecut. Există riscul, dacă nu ne protejăm noi înşine, în primul rând, ca în loc de o săptămână două, să dureze mai mult. Noi recomandăm purtarea măştii în spaţii închise, în zonele aglomerate”, a spus Oancea, precizând că ”în mediul deschis, dacă e foarte puţină lume, se va renunţa, încet, încet, la această măsură. 

Despre decizia CCR privind neconstituţionalitatea OUG privind masca de protecţie în spaţiile publice, managerul Spitalului Victor Babeş a arătat că ”această măsură vine prea repede, trebuia să mai rămână”.  

”Cumva, trebuie să învăţăm să trăim cu acest virus, să coabităm cu el. Avem acum şi medicină curativă şi medicină preventivă avem şi vaccinurile şi aceşti anticorpi care reuşesc să prevină formele severe. Trebuie să repornim şi economia şi turismul şi şcolile. Nu putem să stăm închişi în casă până dispare virusul, pentru că virusul nu o să dispară, o să mai auzim de el mulţi ani de acum încolo, dar aceste valuri pandemice, sperăm că acesta să fie ultimul (val, nr)”, a explicat medicul.

El a menţionat: ”Tulpini o să mai fie, şi mutaţii, dar conform duratei de viaţă a virsului, noi credem că în aceşti doi ani a dovedit suficient, la fel cu virusul gripal”. 

Potrivit reprezentantului spitalului din Timişoara, ”mai trebuie să avem răbdare puţin, să purtăm masca şi să ne protejăm, pentru că ne protejăm viaţa nolastră, şi sperăm să avem o vară liniştită şi toamnă la fel”.

Despre situaţia din spitale, Cristian Oancea a arătat că, în ATI, în acest moment, mai au locuri, ceea ce nu s-a întâmplat în valurile anterioare, 3 şi 4.

De asemenea, el a arătat că peste 95% din persoanele care se internează în spitale cu forme moderate sau spre severe sunt aproape toţi nevaccinaţi, ceea ce arată că vaccinul previne formele severe de boală.  El a mai spus că faptul că pacienţii pot fi externaţi după aproximativ şase zile şi numărul de decese scăzut îi face să privească cu speranţă că se va încheia această pandemie.

Curtea Constituţională, a constatat că OUG 192/2020 care reglementează, printre altele, obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice deschise este neconstituţională din motive care ţin de procedura legislativă.

Guvernul a transmis, marţi, după decizia CCR referitoare la purtarea măştii în spaţiile deschise, că se aşteaptă motivarea hotărârii şi se vor lua măsuri în funcţie de aceasta.

La rândul său, Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat că decizia nu se aplică începând de astăzi, ci doar după publicarea motivării în Monitorul Oficial. De asemenea, decizia nu are efecte retroactive, ci doar pentru viitor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.