Comisia Europeană a anunţat luni că alocă 232 milioane de euro pentru eforturile globale privind prevenţia şi izolarea coronavirusului la nivel mondial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus a trecut de 79.000, iar numărul deceselor 2.619, 27 fiind în afara Chinei, conform CNN. Noi focare au apărut în Coreea de Sud, Iran şi Italia, cu zeci de cazuri confirmate şi mai multe decese. În Italia, s-a raportat un număr de 152 infectaţi, patru decese, iar Domul din Milano şi şcoli din Nord au fost închise, în timp ce Carnavalul de la Veneţia s-a încheiat mai devreme.

”Comisia Europeană acţionează fără încetare pentru a sprijini statele membre ale UE şi a consolida eforturile internaţionale de încetinire a răspândirii COVID-19. Pentru a stimula pregătirea, prevenţia şi izolarea virusului la nivel mondial, Comisia anunţă astăzi un nou pachet de ajutoare în valoare de 232 milioane de euro. O parte dintre aceste fonduri vor fi alocate imediat diferitelor sectoare, iar restul în următoarele luni”, anunţă CE într-un comunicat.

Ca urmare a evoluţiilor din Italia, Comisia intensifică sprijinul acordat statelor membre în contextul măsurilor în curs privind pregătirea, planificarea pentru situaţii neprevăzute şi planificarea răspunsului.

”Având în vedere evoluţia rapidă a situaţiei, suntem pregătiţi să intensificăm măsurile de asistenţă. În acest sens, o misiune comună de experţi ai Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor şi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii va pleca spre Italia săptămâna aceasta, pentru a sprijini autorităţile italiene”, afirmă Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Noile fonduri din partea UE vor contribui la detectarea şi diagnosticarea bolii, la îngrijirea persoanelor infectate şi la prevenirea infectării altor persoane în acest moment critic.

Din pachetul de ajutoare în valoare de 232 milioane de euro, 114 milioane de euro vor sprijini Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în special privind planul global de pregătire şi de răspuns la nivel mondial. Scopul este stimularea demersurilor din domeniul sănătăţii publice care constau în pregătirea pentru situaţii de urgenţă şi răspunsul în caz de urgenţă în ţările cu sisteme de sănătate slabe şi cu rezilienţă limitată. O parte din această finanţare se obţine cu acordul autorităţilor bugetare ale UE.

De asemene, s-a planificat alocarea a 15 milioane de euro în Africa, inclusiv Institutului Pasteur Dakar din Senegal, pentru sprijinirea unor măsuri precum diagnosticarea rapidă şi supravegherea epidemiologică.

Iar 100 de milioane de euro, din care 90 de milioane de euro sunt destinate unui parteneriat public-privat cu industria farmaceutică în scopul dezvoltării unui vaccin, iar 10 milioane de euro sunt destinate unor proiecte de cercetare în epidemiologie, diagnosticare, terapii şi gestionarea clinică a izolării şi prevenţiei.

3 milioane de euro sunt alocate Mecanismului de protecţie civilă al UE, pentru zborurile de repatriere a cetăţenilor UE din Wuhan, China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.