Costul standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, pe baza căruia vor fi repartizate fondurile alocate unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru finanţarea de bază, a fost avizat, marţi, de Comisia de Dialog Social. ”Avem cea mai mare creştere a costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, efect direct al intrării în vigoare a pachetului legislativ adoptat anul trecut”, afirmă ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Educaţiei a anunţat, marţi, că s-a încheiat consultarea publică dedicată adoptării legislaţiei privind determinarea costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, care va sta la baza repartizării fondurilor alocate unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru finanţarea de bază (atât pentru cheltuieli de natură salarială, cât şi pentru cheltuieli cu formarea continuă, bunuri şi servicii).

Astfel, în şedinţa de marţi a Comisiei de Dialog Social, au fost avizate propunerile de creşteri procentuale semnificative şi în valoare absolută ale costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, bazate pe analiza făcută asupra măsurilor cu impact bugetar adoptate în anul 2023 şi a măsurilor asumate de Guvernul României pentru anul 2024.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Astfel, pentru cheltuieli de natură salarială, valoarea coeficientului 1 creşte cu 38%, de la 6.834 lei la 9.431 lei, ceea ce se traduce prin cea mai mare creştere de la adoptarea mecanismului de finanţare per antepreşcolar/preşcolar/elev în sistemul de învăţământ preuniversitar. Prin aplicarea coeficienţilor de diferenţiere, valoarea costului standard poate ajunge, de exemplu, pentru nivelul antepreşcolar, la 23.150 lei.

Pentru cheltuieli cu formarea continuă, bunuri şi servicii, valoarea coeficientului 1 creşte cu 13,8%, respectiv de la 570 lei la 649 lei, peste media creşterilor anuale aplicate de la adoptarea mecanismului de finanţare per antepreşcolar/preşcolar/elev. Şi în acest caz valorile pot fi superioare, în funcţie de tipul de unitate, mediul urban/rural şi zona de temperatură în care este încadrat fiecare judeţ. Se obţin astfel valori de până la 1.058 lei în cazul nivelului antepreşcolar.

După ce vor parcurge etapa de avizare interministerială, proiectele iniţiate de Ministerul Educaţiei urmează a fi adoptate de Guvern.

”Avem cea mai mare creştere a costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, efect direct al intrării în vigoare a pachetului legislativ adoptat anul trecut. Această majorare, atât în valori procentuale, cât şi în valori absolute, alături de veniturile salariale majorate pentru personalul din şcoli, investiţiile fără precedent în infrastructură prin PNRR, creşterea cuantumului şi a numărului de burse şi extinderea programului «Masă sănătoasă» au menirea de a îmbunătăţi semnificativ calitatea sistemului de educaţie din România”, a afirmat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.