Corpul de control al ministrului Afacerilor Interne propune, în raportul întocmit după verificările făcute în Poliţia Română în cazul poliţistului Eugen Stan, acuzat de agresiuni sexuale, declanşarea cercetării prealabile pentru 18 poliţişti, între care fostul şef al IGPR Bogdan Despescu, demis în urma scandalului, şi adjunctul acestuia, Marius Voicu. De asemenea, se propune începerea demersurilor pentru crearea unei structuri cu atribuţii vizând cercetarea unor infracţiuni la viaţa sexuală comise asupra minorilor sub vârsta de 15 ani, dar şi pentru modificarea ordinului de ministru privind cercetarea penală a personalului din structurile MAI, precum şi analize trimestriale referitoare la starea disciplinară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Corpul de control al ministrului de Interne propune, în raportul întocmit după verificările făcute în Poliţia Română în cazul poliţistului Eugen Stan, acuzat de agresiuni sexuale, declanşarea cercetării prealabile pentru 18 poliţişti, între care fostul şef al IGPR Bogdan Despescu, demis în urma scandalului, şi adjunctul acestuia, Mihai Voicu. De asemenea, se propune începerea demersurilor pentru crearea unei structuri cu atribuţii vizând cercetarea unor infracţiuni la viaţa sexuală comise asupra minorilor sub vârsta de 15 ani, dar şi pentru modificarea ordinului de ministru privind cercetarea penală a personalului din structurile MAI, precum şi analize trimestriale referitoare la starea disciplinară. 

În raportul întocmit în cazul poliţistului Eugen Stan şi publicat vineri seară, Corpul de control al ministrului Afacerilor Interne propune declanşarea cercetării prealabile pentru 18 poliţişti: chestorul şef de poliţie Bogdan Despescu, fost inspector general, chestorul de poliţie Mihai Voicu, împuternicit adjunct al inspectorului general, comisarului şef de poliţie Marius Ştefan, împuternicit în funcţia de director adjunct al D.G.P.M.B., comisar şef de poliţie Ciocârlan Aurelian, şeful Sectorului 6 Poliţie, comisar şef de poliţie Adrian Pătru, şeful Secţiei 22 Poliţie, comisar şef de poliţie Gabriel Şchiopu, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, comisar de poliţie A. D., fost şef al Biroului Diverse şi Cooperare Operativă din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, subcomisar de poliţie C.I.I., şef Birou Control Intern din cadrul Brigăzii de Poliţie Rutieră, inspector principal de poliţie P.M. din cadrul Biroului Control Intern din cadrul Brigăzii de Poliţie Rutieră, compartimentul resurse umane,  comisar şef de poliţie T. I., şef Serviciu Resurse Umane, comisar de poliţie R.M.I. din cadrul Serviciului Resurse Umane, inspector principal de poliţie B.R. din cadrul Serviciului Resurse Umane, comisar şef de poliţie S. I. din cadrul Serviciului Dispecerat din D.G.P.M.B, agent principal de poliţie C. F. din cadrul Secţiei 22 Poliţie,  agent şef principal de poliţie D. V., şef de schimb în cadrul Secţiei 22 Poliţie, agent de poliţie P. I. din cadrul Secţiei 22 Poliţie, agent de poliţie P. I. din cadrul Secţiei 22 Poliţie şi comisar şef de poliţie Vornicu Rene Emanuel din cadrul D.G.P.M.B..  

În cazul lui Vornicu, şeful direct al lui Eugen Stan, Corpul de control a constatat: depăşirea atribuţiilor de serviciu, prin folosirea agentului şef principal de poliţie Eugen Stan ca şofer, deşi acesta avea alte atribuţii conform fişei postului (atribuţii de agent de poliţie rutieră), iar în calitate de şef serviciu nu avea drept la şofer, fapt care a atras neîndeplinirea, de către agent, a atribuţiilor cuprinse în fişa postului, precum şi unele nemulţumiri în colectiv; depăşirea atribuţiilor de serviciu, prin programarea agentului şef principal de poliţie Eugen Stan numai în schimburile în care lucra el, trasându-i asfel agentului atribuţii care nu erau specifice postului ocupat, în scopul de a beneficia de serviciile de şofer; nu şi-a îndeplinit atribuţiile/îndatoririle de serviciu prin neimplicarea în identificarea problemelor comportamentale şi nesolicitarea sau nepropunerea, pentru Eugen Stan, a unei evaluări psihologice, având în vedere apariţia dosarului penal (a unui comportament dezadaptativ).  

De asemenea, Corpul de control propune atenţionarea a opt poliţişti: comisar şef poliţie M.C., împuternicit director al Direcţiei control intern din cadrul I.G.P.R.; comisar şef poliţie I.I., împuternicit director adjunct al Direcţiei control intern din cadrul I.G.P.R.; comisar şef poliţie M.R., împuternicit şef al Serviciului verificări interne din cadrul I.G.P.R.- Direcţia control intern; comisar de poliţie L.C.A.I., şeful Serviciului  control intern din cadrul D.G.P.M.B.; comisar şef de poliţie B.A. din cadrul Serviciului  control intern din D.G.P.M.B.; comisar şef de poliţie I.I.  din cadrul Serviciului  control intern din D.G.P.M.B.; inspector principal de poliţie G.C. din cadrul Serviciului Control Intern din D.G.P.M.B. şi subcomisar de poliţie G.G. din cadrul Serviciului cabinet, ofiţer de serviciu la data de 10.12.2016.  

În urma verificărilor, se mai propun: transmiterea unei copii a raportului la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru dosarul penal aflat în derulare, initierea demersurilor de către DGPMB pentru crearea unei structuri cu atribuţii vizând cercetarea unor infracţiuni la viaţa sexuală comise asupra minorilor sub vârsta de 15 ani, conducerea D.G.P.M.B. va dispune măsurile necesare în vederea evitării producerii, în viitor, a unor deficienţe de genul celor prezentate, cu ocazia sesizării, efectuării cercetării la faţa locului, conservării locului faptei, în special în ceea ce priveşte infracţiunile la viaţa sexuală comise asupra minorilor sub vârsta de 15 ani, conducerea D.G.P.M.B. va dispune măsuri pentru a fi făcute analize trimestriale/semestriale pe categorii de infracţiuni şi moduri de operare, la nivelul Serviciului de investigaţii criminale, conducerea D.G.P.M.B. va dispune măsuri pentru a fi făcute analize trimestriale referitoare la starea disciplinară, precum şi pentru respectarea prevederilor Dispoziţiei I.G.P.R. de linie.  

Conform propunerilor făcute de Corpul de control, conducerea Poliţiei Române va dispune analizarea, la nivelul structurilor de specialitate, a situaţiei operative privind infracţiunile la viaţa sexuală comise asupra minorilor sub vârsta de 15 ani, inclusiv în ceea ce priveşte existenţa deficienţelor referitoare la efectuarea cercetării la faţa locului şi va dispune măsurile necesare, va dispune măsurile necesare în vederea efectuării unor analize trimestriale referitoare la starea disciplinară, precum şi pentru respectarea prevederilor Dispoziţiei IGPR de linie, va dispune măsurile necesare în vederea elaborării unei proceduri de sistem, în cuprinsul căreia vor fi prevăzute norme care să conducă la evitarea, pe viitor, a neregurilor identificate de Comisia de verificare referitor la aplicarea ordinului de ministru privind raportarea şi monitorizarea evenimentelor şi a aspectelor de interes operativ, cu modificările şi completările ulterioare şi va iniţia demersuri pentru modificarea ordinului de ministru privind cercetarea penală a personalului din structurile MAI.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat, vineri seară, raportul controlului efectuat la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi la Poliţia Capitalei pentru a determina modul de acţiune în cazul poliţistului Eugen Stan, acuzat că a agresat sexual doi minori. Una dintre concluzii este că agresiunile anterioare de care este bănuit agentul au fost raportate corespunzător, dar în perioada 11.12.2016-07.01.2018 nu au fost efectuate activităţi procedurale în dosarul penal. În plus, raportul precizează că propunerea de suspendare a cercetării prealabile în cazul agresiunii din anul 2016 ”nu este fundamentată juridic, ci se bazează pe o interpretare limitativă, subiectivă, a prevederilor legale”.

În urma scandalui creat în Poliţie din cauza poliţistului acuzat de pedofilie, Bogdan Despescu a fost demis de la şefia IGPR, în locul său fiind numit interimar, pentru o perioadă de 6 luni, Cătălin Ioniţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.