Şeful Cancelariei Prim-Ministrului Alexandru-Mihai Ghigiu şi consilierul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului,Carmen Orban au participat, miercuri la Palatul Victoria, la consultări privind proiectul Planului de Acţiune în domeniul sănătăţii mintale. Discuţiile au avut loc în cadrul grupului de lucru interinstituţional constituit în Executiv, care cuprinde peste 20 de instituţii ale puterii executive, judecătoreşti, autorităţi autonome, structuri independente, structuri profesionale şi societatea civilă, cu reprezentante ale Departamentului pentru Executarea Hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din cadrul Consiliului Europei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Au fost purtate discuţii substanţiale şi constructive cu privire la proiectul Planului de Acţiune pentru perioada 2024 – 2029 pentru executarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului în domeniul sănătăţii mintale, mai arată comunicatul de presă al Guvernului.

Principalele teme abordate au vizat abordările strategice, consolidarea structurilor statului competente în domeniu, dezvoltarea serviciilor de psihiatrie în comunitate, consolidarea sistemului de sprijin şi protecţie pentru persoanele cu dizabilităţi, măsurile legislative necesare, aspectele de infrastructură şi condiţiile materiale din unele spitale, politicile de resursele umane şi consolidarea formării profesionale, colaborarea inter-instituţională, precum şi aspecte de buget.

De asemenea, au fost analizate şi identificate aspecte concrete de cooperare tehnică între autorităţile române şi Consiliul Europei  cu privire la unele măsuri propuse în proiectul de Plan şi au fost trecute în revistă posibile surse europene şi internaţionale de sprijinire a statului român în domeniul sănătăţii mintale.

Potrivit obligaţiilor asumate de România, Planul de Acţiune în domeniul sănătăţii mintale urmează a fi adoptat în cadrul Guvernului şi transmis în perioada imediat următoare Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, în vederea avansării procedurilor privind executarea de către statul român a unor importante hotărâri ale CEDO în domeniul drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi sau cu probleme de sănătate mintală, cu implicaţii umanitare privind aceste categorii extrem de vulnerabile, relevante inclusiv din perspectiva respectării statului de drept, mai indică sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.