Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), care a analizat teza de doctorat a Ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a stabilit că acesta nu se face vinovat de plagiat, întrucât are peste 300 de lucrări şi alte referinţe la care a făcut trimitere, însă a constatat că documentul conţine erori de citare şi un stil neuniform de citare. I se cere ministrului să realizeze o erată in extenso în care să corecteze toate aceste erori de citare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), aflat în coordonarea MCID, a iniţiat o investigaţie proprie asupra cărţii publicate în baza tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode.

Decizia Consiliului, adoptată în 18 mai, a fost publicată, marţi, de către Ministerul Cercetării.

”Procentul de similitudine în urma analizei cu softul iThenticate a cărţii cu titlul «Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual», carte care a fost publicată de către domnul Lucian Nicolae Bode la Editura «CA Publishing – Marca Gândirii Inovative» în anul 2021 - ISBN 978-606-8330-83-9, este cuprins între 14% şi 18%. Acestea sunt considerate procentaje maxime. În urma analizei pe grafice şi figuri, nu s-au identificat figuri fără citarea corespunzătoare. Pentru unele figuri (pagina 49, 81 şi 83) nu s-a găsit sursa şi este posibil ca acestea să fie originale şi neplagiate”, se arată în raportul Consiliului Naţional de Etică.

Potrivit documentului citat, în urma analizei pe text, s-a constatat ”existenţa unor mari inconsistenţe în ceea ce priveşte stilul de citare”.

”Deşi sursa este citată corect, în câteva cazuri s-a constatat că citarea este defectuoasă (de exemplu nu corespunde intervalul de pagini de unde s-a preluat text). În cazul în care se face referire la o pagină web, în unele cazuri aceasta nu mai este disponibilă. Există cazuri în care unele porţiuni de text au fost posibil preluate prin traducere din limba engleză, dar fără să fie citată sursa. În ultimul capitol există porţiuni de text preluate dintr-un program de guvernare fără citarea sursei”, se mai arată în raport.

Potrivit documentului citat, cea mai frecventă problemă este existenţa preluării de text, inclusiv prin traducere din limba engleză, şi pentru care nu s-au folosit ghilimelele, însă sursa din care s-a preluat este de cele mai multe ori citată corespunzător.

”Cartea intitulată «Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual» (…) reprezintă o sinteză a multor lucrări de specialitate si date statistice cu caracter public. Cartea conţine un număr extrem de mare de surse citate, ceea ce dovedeşte faptul că autorul nu a dorit să inducă în eroare asupra paternităţii informaţiilor folosite. Stilul de citare nu este unitar, iar multe dintre citări prezintă greşeli care trebuie corectate, inclusiv cele care fac referire la surse web şi care nu mai sunt accesibile. Totodată, s-a constatat că numărul total de referinţe citate este foarte mare, şi anume 332 de lucrări şi alte referinţe bibliografice”, se mai arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, ”în opinia CNECSDTI, acest lucru susţine intenţia autorului de a face o sinteza dintr-un volum mare de informaţie, având o contribuţie directă limitată”.

”Subiectul cărţii abordează elemente de siguranţă în contextul resurselor energetice la nivel internaţional, european şi naţional. S-a constatat că tipul de informaţie folosit este uşor accesibil şi autorul nu a încercat pe parcursul lucrării să lase impresia că ar fi generat personal datele statistice folosite sau conceptele foarte generale referitoare la resursele actuale de energie. Deşi acoperă elemente de generale de siguranţă naţională, cea mai mare parte a cărţii se încadrează în domeniul resurselor energetice şi managementul acestora, domeniu în care citarea se face preponderent cu trimitere la sursă, fără a folosi ghilimele”, mai arată raportul.

În concluzie, Consiliul de Etică stabileşte că volumul ”«Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual»  nu este plagiat, dar conţine un număr mare de greşeli de citare, precum şi un stil neuniform de citare”.

”Deşi sursele au fost citate cu unele erori, acest lucru nu a împiedicat identificarea sursei corecte, adică autorul nu a intenţionat să ascundă sursa. În baza dizpoziţiilor art. 2 alin. 1 lit. b şi art. 21 alin. 2 lit. a din Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, cu modificările şi completările ulterioare, CNECSDTI constată că domnul Lucian Nicolae Bode nu este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită în activitatea de comunicare, publicare, diseminare şi popularizare ştiinţifică, constând în plagiat”, a concluzionat Consiliul de Etică.

Instituţia recomandă ministrului Bode ”întocmirea unei erate in extenso la cartea «Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual»  în care toate greşelile de citare să fie menţionate şi corectate”.

Comisia de Etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a stabilit, în 11 ianuarie, că suspiciunile de plagiat legate de lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, ”se confirmă în marea lor majoritate”.

”În lipsa posibilităţii legale de a aplica sancţiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunităţii academice, Comisia ii solicită corecturi la teză şi retragerea cărţii publicate pe baza tezei, şi se vor sesiza consiliile naţionale (CNATDCU/Consiliul Naţional de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condiţiile legii”, a transmis UBB Cluj.

Potrivit sursei citate, ”abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Ministrul Lucian Bode anunţa că va merge înainte în instanţă, ”singura cale corectă şi legitimă pentru a tranşa acest caz care a depăşit nu doar limitele legii, dar şi ale raţiunii”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.