Consiliul Local Timişoara a adoptat, marţi, două hotărâri conform cărora cei din conducerea Primăriei municipiului sunt obligaţi să îşi publice diplomele de studii şi domiciliul. Cele două proiecte nu au avizul secretarului general al Primăriei, însă au trecut cu votul consilierilor locali de la PSD, PRO România şi PNL. Primarul Dominic Fritz a declarat că nu este vorba de transparenţă, ci de un război politic deoarece "unii" nu pot accepta că timişorenii au făcut o alegere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Proiectele de hotărâre care prevăd ca reprezentanţii conducerii Primăriei Timişoara să îşi publice diplomele de studii, respectiv domiciliul au fost iniţiate de consilierul PRO România Marius Craina şi nu au avut avizul secretarului general al Primăriei, Caius Şuli.
 
Primarul Dominic Fritz a declarat, în şedinţa de plen de marţi, că aceste două proiecte nu sunt legale.
 
"Nu pot decât să mă declar şi eu surprins de acestă dezbatere, dar sper că ceea ce a spus domnul secretar general nu este minor. Aceste proiecte nu vor fi avizate de secretar pentru că se consideră că nu sunt legale. Dacă dumneavoastră le veţi vota, vor ajunge la Prefectură şi ne va cere să le revocăm pentru că nu sunt contrasemnate de secretar. Atât de simplu. Şi mai vorbim cică de transparenţă, de alte valori, de ce vrem să construim în clasa politică, când lucrurile sunt destul de clare. Dacă mai există o îndoială de ce au pierdut colegul nostru domnul Craina şi PRO România alegerile (Marius Craina a candidat la funcţia de primar al municipiului Timişoara la alegerile din 2020 - n.r.), dacă mai există vreo îndoială de ce a pierdut fostul coleg profesor Doctor Honoris Causa Robu şi PNL alegerile, ăsta este răspunsul. Aici vă investiţi energia politică, în aceste jocuri. Nu sunt mai mult decât jocuri”, a susţinut Dominic Fritz.
 
Fritz a adăugat că unii nu pot accepta realitatea că el a fost ales în funcţia de primar al Timişoarei.
 
"Contextul politic este că unii nu pot să accepte o realitate legală, declarată, verificată, răsverificată de instanţă, că Timişoara are un primar legitim ales. Şi este ok ca unii să nu poată să accepte asta. Dar exact în acest vid al legitimităţii aţi aruncat acest proiect şi, spre marea mea dezamăgire, este şi apărat de unii. Biroul Electoral al judeţului Timiş şi Biroul Electoral al României şi-au făcut treaba şi au stabilit cine a câştigat alegerile. (…) Nu este vorba de transparenţă aici, este vorba despre un război politic penibil al unor persoane care nu pot accepta că timişorenii au făcut o alegere”, a afirmat Fritz.
 
Proiectul a trecut cu votul majorităţii, pentru acesta votând consilierii locali de la PRO România, PSD şi PNL.
 
"Felicitările mele să văd grupul PNL votând în unanimitate ca PSD şi Pro România, mă bucur să văd că v-aţi găsit prietenia”, a mai declarat Dominic Fritz, după adoptatea celor două proiecte.
 
După adoptarea acestor proiecte, fostul primar al municipiului Timişoara Nicolae Robu a reacţionat pe pagina sa de Facebook.
 
”Fiind sesizat că astăzi, în şedinţa de Consiliu Local, mi-a fost pomenit numele -din nou, jignitor-, de către impostorul ajuns prin fals şi uz de fals, însoţit de intoxicare şi manipulare plătite cu bani mulţi de grupurile de interese ce sunt în spatele lui, în funcţia de Primar al Timişoarei, impostor ce a făcut criză de nervi văzându-se obligat prin votul majoritar al consilierilor locali să-şi publice copie după actul de identitate în care îi este înscris domiciliul -accentuez: nu adresa, ci domiciliul, doar localitatea de domiciliu, de domiciliu, nu de reşedinţă!-, fac această postare, ca replică, limitându-mă la A CITA DIN LEGE, stimaţi compatrioţi: Art. 56 din Legea 115 din 2015: (1) Cetăţenii Uniunii Europene pot candida în unitatea administrativ-teritorială în care au domiciliul. DOMICILIUL, NU REZIDENŢA / REŞEDINŢA / ETC”, a scris Robu.
 
Nicolae Robu a mai citat şi Codul Administrativ.
 
"Apoi, Legea administraţiei publice, numită Codul Administrativ, stabileşte, presupunând că la alegeri toţi candidaţii au avut domiciliul în localitatea respectivă, obligaţia lor de a şi-l păstra acolo pe tot parcursul mandatului. Schimbarea domiciliului pe parcurs conduce la încetarea de drept a mandatului! DE DREPT, aţi citit bine! Deci, actul doveditor al domiciliului ca localitate, nu ca adresă şi al domiciliului, nu al rezidenţei se justifică să fie public tocmai pentru a se vedea legalitatea permanentă a mandatelor! Iată textul de lege: Articolul 160 din Codul administrativ intitulat “Încetarea de drept a mandatului primarului”: (1) Mandatul primarului încetează, de drept, în următoarele cazuri:[…] c) schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială (evident: alta decât cea în cauză!); Mai departe, judecaţi dv, stimaţi timişoreni, dacă Primarul German, cu Domiciliul în Germania, al Timişoarei este legitm sau nu! E într-o ILEGALITATE CRASĂ!”, a scris Robu.
 
Fostul edil s-a adresat şi procurorilor şi a arătat că este încrezător că România nu a ajuns atât de rău încât să se încalce legislaţia.
 
"Stimaţi Procurori, chiar atât de rău a ajuns România, ca unui individ să i se faciliteze de către un grup infracţional să devină Primar al celui de-al treilea oraş al ţării cu încălcarea crasă a legislaţiei electorale, iar apoi să exercite această înaltă funcţie, cu încălcarea flagrantă a altei legi, anume a Codului Administrativ, numai pentru că este cetăţean al unei mari puteri, în speţă cetăţean german? Eu sunt încrezător că nu!”, a susţinut Nicolae Robu.
 
În repetate rânduri, fostul primar al municipiului Timişoara liberalul Nicolae Robu a semnalat că Dominic Fritz nu ar avea domiciliul în Timişoara şi, deci, conform legii, nu poate ocupa funcţia de primar.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.