Pilonul I de pensii nu mai poate face faţă niciunde în lume, din motive care ţin de demografie, de durata de viaţă în creştere şi de tulburările care au afectat economia de stat, în prezent fiind un trend mondial în ceea ce priveşte combinaţia pensiilor de stat cu pensiile private, a declarat marţi vicepreşedintele ASF Ion Giurescu, la conferinţa organizată de agenţia News.ro, în parteneriat cu NN România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sunt de 12 ani în zona pensiilor. Doi ani am fost la Casa Naţională de Pensii preşedinte, de 10 ani sunt în aceeaşi funcţie de vicepreşedinte la Pensii Private. Am avut şansa să cunosc bine ce înseamnă pensii în România. Există, la ora asta, un trend mondial, în ceea ce priveşte combinaţia pensiilor de stat cu pensiile private. Aproape nicăieri în lume acel pilon numit „pay as you go” (pilonul I, bazat pe solidaritatea între generaţii, n.r.) nu poate face faţă, din mai multe cauze: o dată demografia, apoi durata de viaţă în creşte şi tulburările care au afectat economia de stat”, a spus Ion Giurescu.

Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară a precizat că în prezent există la nivel mondial o trecere de la „defined benefit„ către sistemul „defined contribution”.

Giurescu a adăugat că necesitatea pensiilor private a apărut în România mai târziu comparativ cu alte ţări. El a precizat că tinerii au început să-şi dea seama de necesitatea investirii timp îndelungat până la momentul ieşirii la pensie.

"Fiecare trebuie să avem grijă de noi, de bătrâneţile fiecăruia şi este bine să avem grijă de la o vârstă la care toţi trebuie să muncim. Acumularea, în final, este, în principiu suficientă, dar suficienţa este pe mai multe tipuri de pensii private. Pe lângă pensiile ocupaţionale există şi acel pilon III, care câştigă tot mai mult teren în lume, pentru că tinerii au început să-şi dea seama de necesitatea investirii timp îndelungat până la momentul ieşirii la pensii”, a mai spus vicepreşedintele ASF.

Ion Giurescu a adăugat că sutn cazuri în care şi cei care ies la pensii îşi caută, în continuare, un loc de muncă, pentru că nu le ajunge suma care le revine în momentul pensionării.

"Şi acum să revin în România. După cum ştiţi, au fost concepute ca pilonul II să acopere, în final, cam 20% din pensia finală. De ce 20%? Pentru că contribuţiile care vin la pilonul II atât vor reprezenta în final. Ce se întâmplă însă în România? După cum vedeţi, am avut doi ani cu contribuţii care nu au crescut, este vorba de 2009, s-a menţinut 0,5, şi anul acesta, când în loc de 5,5 am ajuns la 5,1. Anul viitor, din informaţiile mele, nu ştiu dacă sunt sigure, va fi undeva, 5,1 ori 5.2. Deci nu se va ajunge la 5.5 din cauza deficitului care există în pensii. Ceea ce, în final, nu va duce, probabil, pentru cei care au intrat în jur de 45 de ani - ştiţi că s-a putut intra între 35 şi în jur de 45 de ani, opţional - la o sumă considerabilă în ceea ce priveşte pilonul II de pensii. La ora aceasta, în pilonul II, contul mediu este de 1.485 de euro. Pentru unii pare mult, pentru mine pare foarte puţin. Nu este un cont care, după opt ani de zile, să poată să genereze o perspectivă foarte bună”, a explicat vicepreşedintele ASF.

La conferinţa cu tema ”Pensiile private. Ştiu românii cum să-şi asigure o bătrâneţe liniştită?“, organizată de agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu NN România, se discută despre situaţia actuală a sistemului de pensii şi despre strategiile de impulsionare a industriei pe termen lung, dar şi despre impactul şi beneficiile educaţiei financiare asupra economisirii pentru pensie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.