Unii angajatori sunt dispuşi să investească în pregătirea forţei de muncă, alţii nu pot susţine pregătirea unui număr suficient de meseriaşi, este una dintre concluziile conferinţei "Deficitul de angajaţi calificaţi. Cum pot fi “reînviate” şcolile profesionale din România?”, organizată joi de Agenţia de presă News.ro. Reprezentantul unei companii din domeniul petrolier a arătat că în România un sudor câştigă în jur de 600-750 de euro net, iar în străinătate are 2.300 de euro, fiind extrem de dificil de recrutat meseriaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guillaume Leurent, administrator CCIFER, director general adjunct Industrial Montaj, a spus la conferinţă că încurajează iniţiativa ministrului Muncii în privinţa învăţământului dual. 

"Este foarte greu pentru noi să susţinem singuri un centru şi avem nevoie să luăm oameni de pe piaţa de muncă. Noi operăm în domeniul petrolier. Suntem o societate care face servicii mecanice pentru rafinărie. Angajaţii noştri sunt lăcătuşi, sudori, maiştri şi ingineri. Un sudor la noi este căutat peste tot în lume. În Belgia, am găsit şase sudori de la noi, detaşaţi. Încercăm să găsim o soluţie. Un sudor la noi câştigă în jur de 600-750 de euro net. În străinătate, câştigă 2.300 de euro”, a spus Guillaume Leurent, care a subliniat că încurajează învăţământul dual. 

El a precizat că unitatea sa a primit un formular prin care erau întrebaţi dacă timp de trei ani ar putea să asigure 28 de lăcătuşi pentru a înfiinţa o clasă de maiştri lăcătuşi. ”Nu am cum să susţin 28 de lăcătuşi pentru a clădi o clasă. Zece aş putea. Susţinem iniţiativa”, a mai spus administratorul CCIFER.

La rândul său, Cristian Cristea, training manager City Grill, a vorbit despre faptul că "generaţia Y" are mai multe puncte bune decât slabe, dar şi despre ce a făcut ca angajator în privinţa deficitului de personal. ”Am încercam să facem o Academiei City Grill acreditată la nivel naţional, care poate emite diplome pentru ospătar şi bucătar”, a spus investitorul. ”Dacă vreau meseriaşi, vreau să-l pregătesc într-un anumit mod şi fel. Asta înseamnă performanţă, din punctul meu de vedere”, a mai spus el. 

Cristian-Andrei Panţir, marketing manager Adecco România, a vorbit despre faptul că personaul calificat nu va găsi atractivă piaţa muncii autohtone în comparaţie cu cea din străinătate. 

Managerul a fost de părere că situaţia actuală de pe piaţa muncii s-a întors la momentul anilor 2008-2009. ”Companiile sunt foarte interesante să angajeze, nivelul de producţie a ajuns similar cu cel de dinainte de criză. România a pierdut, poate, trei milioane de oameni calificaţi, necalificaţi, dar apţi de muncă, care, sincer, nu se vor mai întoarce. Cel puţin în perioada vieţii lor profesionale active, nu va exista contextul creat în ţară ca ei să găsească mai atractivă piaţa muncii din România în comparaţie cu piaţa muncii din străinătate”, a spus Cristian Panţir, care a subliniat că ”trebuie să vedem ce facem cu cei care rămân în ţară şi care se formează aici şi să vedem cum se pretează ei pe piaţa muncii”.

La conferinţa "Deficitul de angajaţi calificaţi. Cum pot fi “reînviate” şcolile profesionale din România?” organizată de Agenţia de presă News.ro în parteneriat cu OMV Petrom a participat şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru. De asemenea, la eveniment au luat parte şi secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Ionescu şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Sorin Costreie, alături de reprezentanţi ai companiilor, oameni de afaceri, reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor care derulează proiecte în domeniul educaţiei, consultanţi, traineri, manageri de resurse umane, tema principală fiind soluţiile şi strategiile de reducere a deficitului de angajaţi calificaţi din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.