Modul în care s-au derulat concursurile pentru ocuparea poziţiilor de conferenţiar şi profesor universitar vor fi verificate de către echipe formate din reprezentanţi ai Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi ai Corpului de Control al ministrului Educaţiei, în următoarea săptămână urmănd a fi stabilit programul controalelor. De asemenea, ministrul Educaţiei a cerut CNATDCU stabilirea, într-un timp cât mai scurt, a unor standarde minimale pentru acordarea titlului de doctor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri seară, de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), ministrul Valentin Popa a participat la şedinţa CNATDCU, subliniind că priorităţile mandatului său sunt ”creşterea calităţii actului educaţional, recunoaşterea internaţională a învăţământului superior românesc şi respectarea normelor de etică, integritate şi deontologie profesională”.

Ministrul a solicitat membrilor CNATDCU, printre altele, stabilirea, într-un timp cât mai scurt, a unor standarde minimale pentru acordarea titlului de doctor şi verificarea modului în care s-au derulat concursurile pentru ocuparea poziţiilor de conferenţiar şi profesor universitar. 

”Ministrul Valentin Popa a anunţat membrii CNATDCU că vor efectua vizite de monitorizare şi control în universităţi, în echipe mixte, alături de funcţionari din cadrul Corpului de Control al ministrului. Astfel, ministrul Educaţiei a solicitat preşedintelui CNATDCU ca, în termen de o săptămână, să prezinte, împreună cu Direcţia Generală Inspecţie şi Control din cadrul MEN, o propunere de program pentru aceste activităţi de control”, se arată în comunicat.

Potrivit MEN, echipele vor verifica modul în care s-au derulat concursurile, îndeplinirea standardelor minimale pentru ocuparea acestor poziţii, pornind de la sesizările primite la MEN, dar şi prin sondaj şi modul în care, în cadrul universităţilor sau şcolilor doctorale, sunt respectate normele de etică, integritate şi deontologie profesională.

Comisiile vor fi constituite din 2 reprezentanţi CNATDCU şi 2-3 reprezentanţi MEN, urmând a fi evitate incompatibilităţile.

Totodată, MEN anunţă că ministrul Valentin Popa a solicitat membrilor Consiliului General al CNATDCU ”o mai mare implicare, astfel încât să nu mai existe disfuncţionalităţi în activitatea diverselorcomisii CNATDCU, menţionând că sunt multe teze de doctorat amânate, dar şi sesizări de plagiat nesoluţionate”.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.