Compania care va furniza cele 35 de termoscannere care vor fi amplasate în aeroporturi pentru depistarea persoanelor posibil infectate cu coronavirus a fost desemnată, joi, iar primele cinci aparate vor fi livrate săptămâna viitoare, alte zece urmând a fi primite până în 20 martie, anunţă autorităţile. În prezent, în ţară sunt în carantină în centre instituţionalizate 99 de persoane, iar 7.174 de persoane au fost izolate la domiciliu .

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, joi după-amiază, că la Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate din Ministerul Finanţelor Publice au fost primite şi deschise toate ofertele pentru achiziţia termoscannerelor destinate identificării posibilelor persoane infectate cu coronavirus.

"După analiza ofertelor, a fost stabilită, pe baza criteriilor - timp de livrare şi preţ, compania care va furniza cele 35 de aparate destinate amplasării în aeroporturile din ţara noastră. Acestea urmează să fie livrate astfel: 5 săptămâna viitoare, 10 până la data de 20 martie, iar alte 20 într-un termen de 55 zile", arată sursa citată. 

Joi a avut loc o întâlnire a grupului de suport tehnico-ştiinţific din care fac parte experţi ai tuturor instituţiilor cu atribuţii în gestionarea măsurilor de prevenire şi combatere a infecţiilor cu noul coronavirus. La şedinţă s-a analizat apariţia primului caz confirmat de COVID-19 în România, măsurile preventive dispuse pentru limitarea extinderii infecţiei, dar şi aspectele administrative referitoare la achiziţiile produselor medicale necesare pentru a combate acest fenomen.

"După anchetele epidemiologice pentru a stabili traseele şi persoanele cu care au intrat în contact atât cetăţeanul italian care a vizitat ţara noastră, cât şi cetăţeanul român declarat pozitiv, s-a constatat că aceştia s-au aflat pentru o perioadă de timp în acelaşi spaţiu. Celelalte persoane cu care au interacţionat cei doi au fost izolate şi li s-au prelevat probe, însă nu s-a confirmat prezenţa coronavirusului", mai aată Grupul de Comunicare Strategică.

Joi, la Institutul de Boli Infecţioase din Bucureşti şi centrele regionale din Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara au fost analizate 12 probe, toate având rezultat negativ.

De asemenea, la acest moment sunt în carantină în centre instituţionalizate 99 de persoane, iar 7.174 de persoane au fost izolate la domiciliu pentru a fi monitorizate pentru o perioadă de 14 zile, aşa cum prevăd toate protocoalele internaţionale.

Cetăţenii care doresc informaţii despre situaţiile legate de COVID – 19 pot apela gratuit numărul 0800800358. La această linie telefonică pot fi solicitate informaţii despre modul în care se manifestă virusul, modalităţi de prevenire a îmbolnăvirii şi alte detalii legate de conduita preventivă.

GCS face apel la cetăţeni să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Guvernului României, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.